Site icon olovka.info

Uz ove namirnice će vas zglobovi manje boljeti

artritis

Hrana koju jedete može pomoći zdravlju vaših zglobova kao i kostiju. Namirnice koje birate mogu da vam pomognu na putu da do problema ne dođe, ali i ublažiti probleme ako oni već postoje.

Ako se borite sa artritisom, postoji hrana koja može olakšati upalu i ublažiti bolove u zglobovima. Sprovedeno je i istraživanje među oboljelima od reumatoidnog artritisa, 24 posto njih reklo je da ishrana ima uticaj na ozbiljnost simptoma.

Koje namirnice je dobro jesti kako biste očuvali zdravlje zglobova?

Kelj i drugo lisnato povrće bogato je hranljivim materiiama koje su povezane sa zdravljem zglobova, među kojima su antioksidans beta-karoten i vitamin C. Kelj je i izvrstan izvor kalcijuma koji pomaže kostima da budu jake.

Kurkuma je bogata kurkuminom, a istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkumina pomaže kod ublažavanja bolova u kolenu.

Bijeli luk ima brojne koristi za zdravlje, a između ostalog sadrži jedinjenja koja mogu da umanje rizik od srčanih bolesti i demencije. Osim toga, pokazalo se da ima antiinflamatorni efekat koji može pomoći u smanjenju simptoma artritisa. Dodavanje bijelog luka u ishranu može pomoći ne samo u ublažavanju simptoma artritisa nego i zdravlju uopšteno.

Osim što poboljšava ukus čajeva, supa, slatkiša, đumbir je dobar i za osobe koje imaju probleme sa zglobovima. Sproveden je niz istraživanja o efektima đumbira, a jedno od njih pokazalo je da njegove komponentne blokiraju proizvodnju materija koje podstiču upalu u tijelu.

Nije tajna da je mnogima omraženi brokoli zapravo jedna od najzdravijih namirnica, a povezuje se i sa smanjenjem upalnih procesa. Osim toga, njegove komponentne utiču na smanjenje simptoma artritisa.

Antioksidansi, vitamini, minerali… svi oni nalaze se u bobičastom voću koje takođe ima uticaj na smanjenje upale. Dobra stvar je i što možete birati između više vrsta bobičastog voća.

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje smanjuje upalu i može da utiče na smanjenje rizika od artritisa. Takođe, otkriveno je da u slučaju artritisa, može pomoći u usporavanju njegovog napretka, kao i u olakšavanju simptoma.

Izborom namirnica možete, dakle, povoljno da utičete na zdravlje svojih zglobova i ublažite određene simptome.

Srećom, namirnice koje su bogate moćnim komponentama su nam lako dostupne tako da je sve na vama.

Exit mobile version