Site icon olovka.info

Uskoro SUBVENCIJE ZA SOLARNE PANELE: Višak struje građani će moći da plasiraju u mrežu

solarni paneli subvencije republika srpska

Građani Republike Srpske uskoro će moći da apliciraju za subvencionisane solarne panele od Elektroprivrede RS, a postavljanje na krovove kuća trebalo bi da počne krajem godine.

Subvencionisani solarni paneli za građane su omogućeni novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije Republike Srpske, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS u februaru ove godine.

Direktor javnog preduzeća Elektroprivrede RS, Luka Petrović, rekao je da u ovom preduzeću očekuju 10 odsto ili oko 50.000 korisnika subvencionisanih solarnih panela.

Realno je da aplikacija bude 1. juna na snazi i trajaće neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom naredne moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama – precizirao je Petrović.

Novi zakon, kako je rekao, omogućava koncept takozvanih prozjumera, koji su istovremeno proizvođači i potrošači struje.

Luka Petrović, Direktor javnog preduzeća Elektroprivrede RS

Domaćinstva s manjim primanjima

To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji im budu odobreni plasiraće u mrežu. “Elektroprivreda Republike Srpske” će isporučivati manjkove kada prozjumerima bude nedostajalo električne energije, jer solarni panel ne radi noću.

Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu prozjumeri. To je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama – naveo je Petrović.

On tvrdi da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svojim objektima.

Građani mogu očekivati u narednih 10 do 15 godina minimalno ili nikakvo pomjeranje svojih računa za struju od ovog modela koji ćemo predložiti Vladi Republike Srpske – dodao je Petrović.

Onaj ko ne bude mogao da učestvuje u subvencionisanom modelu za električnu energiju, moći će samostalno da uzme kredit i da finansira postavljanje solarnih panela na kući.

Dvosmjerno brojilo

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije RS, koji je usklađen sa direktivama Evropske unije iz ove oblasti, propisuje kategoriju “kupac/proizvođač”. Tako se kupcu električne energije iz kategorije domaćinstva ili zajednice etažnih vlasnika omogućava da istovremeno bude i kupac i proizvođač energije iz vlastitih solarnih elektrana.

Vlasnik objekta može da izgradi i priključi malu solarnu elektranu na svom objektu, uz dvosmjerno brojilo, koristi je za vlastite potrebe, a višak energije može da šalje u distributivnu mrežu. Nije potrebna nova građevinska dozvola za objekat. Izgradnju i priključenje prate licencirana firma i operater distributivnog sistema.

Kada krajnji kupac proizvodi električnu energiju u toku jednog meseca više nego što mu je potrebno, on taj višak plasira u mrežu i čuva je u vidu energetskog kredita za naredni obračunski period – objasnila je Sanja Rikalo, direktorka Direkcije za operativne poslove distributivnog sistema ERS.

Obavezan otkup

Ako kupac/proizođač nakon jednogodišnjeg obračunskog perioda ima višak isporučene električne energije, nema pravo naknade. Prenos viška energije do krajnjeg kupca, kupac/proizvođač neće plaćati. Plaćaće količinu energije koju troši iz distributivne mreže. Distributer je obavezan da pojednostavi proceduru za priključenje kupca/proizvođača.

Očekujemo da će ovo izazvati veliki interes investitora za postavljanje solarnih panela na objektima, jer će na taj način biti omogućeno sigurnije snabdijevanje električnom energijom – ističe Nada Milovčević, načelnica Odeljenja za koncesije i obnovljive izvore energije Ministarstva energetike i rudarstva.

Nakon povrata uloženog novca u mini solarnu elektranu, troškovi za kupca/proizvođača bili bi minimalni.

Novi zakon o obnovljivim izvorima energije predviđa pravo na obavezan otkup električne energije, po garantovanoj cijeni, za solarne elektrane do 150 kilovata proizvodne snage na zemlji i solarnih elektrana do 500 kilovata snage na objektima, za energiju koja se koristi za vlastite potrebe i za tržište.

Pogodnosti neće imati vlasnici malih solarnih elektrana, nova kategorija kupac/proizvođač, jer instalisana snaga takvih solarnih elektrana ne smije biti veća od priključne snage objekta vlasnika, a to je oko 10 kilovata.

Za proizvođače energije iz velikih elektrana predviđeno je pravo na tržišnu premiju, a garantovane cijene propisuje regulator.

PECKA

Prva solarna elektrana u ruralnom području u BiH, a u čiju izgradnju je kroz crowdfunding kampanju novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija, postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka kod Mrkonjić Grada. Paneli su postavljeni u junu prošle godine.

Uradili smo nevjerovatnu stvar. Nakon dvije godine dugog procesa postavljena je solarna elektrana koju su napravili građani iz BiH, regiona i cijelog svijeta. Pokazali smo da su alternativni izvori energije i nama dostupni te da uz malo volje i truda možemo osposobiti objekat Centra za posjetioce da bude samoodrživ i da ne zavisi ni od koga, a da to bude ekološki prihvatljivo i da ne bude ni na čiju štetu – rekao je Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka.

Inicijativu “Solarna Pecka” pokrenuli su Centar za posjetioce Pecka i Centar za životnu sredinu u maju 2019. U okviru ove inicijative pokrenuta je onlajn crowdfunding kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta.

(SrpskaInfo)

Exit mobile version