Site icon olovka.info

Uskoro deblokada 500 miliona Evropske unije za dionicu auto-puta 5C Doboj – Vukosavlje

koridor 5C doboj vukosavlje

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem da je dobio obećanja da će biti deblokirana sredstva Evropske unije i da će biti nastavljena izgradnja koridora 5C od Doboja do Vukosavlja.

Dodik je rekao da je prenio Varehljiju da pravosuđe BiH mora biti reformisano jer nema ustavnu osnovu, te da je čudno da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU, da ima sudije strance u Ustavnom sudu i OHR.

Važno je da sam komesaru uspio da kažem da je vrlo čudno da imamo status kandidata, a imamo još takozvanog visokog predstavnika, sudije Ustavnog suda BiH koji su stranci. Oni naprosto imaju stav tome i treba dati status kandidata BiH za članstvo u Evopskoj uniji i da se onda riješi to pitanje – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Prva dionica autoputa je već izgrađena na pravcu Johovac (Tovira) – Rudanka (Kostajnica), dužine 5,65 kilometara, a finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i grant sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

To je prva od četiri planirane faze. Druga dionica je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je rečeno da će Koridor 5 C na teritoriji RS-a biti dug 46,6 kilometara, od Doboja do Vukosavlja, i da je procijenjeno da će koštati oko 500 miliona evra.

Izvođači radova su kompanije “Integral inženjering” i “Granit” Skoplje.

Exit mobile version