Site icon olovka.info

Unitree H1 je najbrži humanoidni robot na svijetu VIDEO

Unitree H1 humanoidni robot

Unitree H1 je humanoidni robot u punoj veličini, svestranih mogućnosti za izvršavanje zadataka poput onih ljudskih, a odnedavno drži i nezvanični svjetski rekord u brzini trčanja.

Poznati eksperimentalni humanoidni robot Atlas iz radionice Boston Dynamicsa i Teslin robot Optimus (još duboko u fazi razvoja), pa i Xiaomijev CyberOne, dobili su dostojnog rivala. 

Njegovo kodno ime je H1, a dolazi iz kineske kompanije Unitree, koja se nedavno pohvalila novim postignućima treće verzije svog “univerzalnog” robota.

Robotski rekorder

Unitree H1 u aktuelnoj verziji je, naime, najbrži humanoidni robot na svetu, kada se mjeri brzina njegovog trčanja po ravnoj podlozi. Nezvanični rekord iznosi 3,3 metra u sekundi (11,9 km/h), iako kreatori ističu da u tehnologiji robota postoji potencijal da potrči i brže, do brzine od čak 18 km/h. 

Neke njegove sposobnosti kompanija je i zabilježila u priloženom videu, gde možemo da se uvjerimo koliko je H1 sposoban da brzo trči, skače, penje se stepenicama ili pak manipuliše svakodnevnim predmetima ša i ljudima.

Unitree H1 humanoidni robot

Od ostalih karakteristika, ističu da je H1 visok 180 cm i težak tek 47 kilograma (dakle, “mršaviji” je od Atlasa i Optimusa). Radi na bateriju kapaciteta 864 Wh, koja može brzo da se zamijeni, dok se u prostoru snalazi uz pomoć ugrađenih 3D lidara i kamera koje mu daju “osjećaj” dubine prostora. Obrtni momenat elektromotora u najjačim zglobovima (koljenima) iznosi 360 Nm. Ruke mu imaju 4, a noge ukupno 5 nivoa slobode kretanja.

Novim brzinskim rekordom H1 je “prestigao” pomenutog Atlasa, čije specifikacije kažu da može da trči brzinom od 9 km/h. Ali, i novi rekord je daleko od ljudskoga – poređenja radi, Usein Bolt je u svojim pobjedničkim utrkama trčao brzinom čak do 44 km/h.

Exit mobile version