Site icon olovka.info

UKINUTA PRESUDA Stojčinoviću i Jeličiću se ponovo sudi za MILIONSKE ZLOUPOTREBE

stojčinović i jeličić

Vrhovni sud RS ukinuo je prvostepene presude bivšem zamjeniku pravobranioca RS Mirku Stojčinoviću i njegovom pomoćniku Borislavu Jeličiću, saznaje Srpskainfo.

Oni su nepravosnažno bili osuđeni na pet i po godina zatvora. Postupak protiv optuženih vraćen je Okružnom sudu u Banjaluci. U narednom periodu sprovešće se novo suđenje.

Prvostepenom presudom banjalučkog Okružnog suda Stojčinović je osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora, a Jeličić na godinu dana zbog zloupotrebe službenog položaja.

Mirko Stojčinović / FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ukinuta je tako prvostepena presuda Stojčinoviću po kojoj je bio osuđen za tri tačke optužnice vezane za nezakonitosti oko imovine u predmetima “Naš dom”, “Građa” i “Poljoprivredna škola”.

U prvostepenoj presudi se navodilo da je Grad Banjaluka bio oštećen za višemilionski iznos. Pored zatvorske kazne, optuženima je bila izrečena i zabrana obavljanja djelatnosti državnog službenika u roku od tri godine, što je odlukom Vrhovnog suda RS takođe ukinuto.

Stojčinovićevi branioci, Zoran Tanasić i Mirko Dabić, istakli su na ročištu u Vrhovnom sudu RS da je prvostepena presuda puna manjkavosti, te bitnih povreda krivičnog postupka.

On nema obavezu da u pojedinim predmetima ulaže žalbu. Njegovo diskreciono pravo je da li će uložiti žalbu ili ne. Čak i ako je pogriješio, ne može svaka greška biti krivično djelo – naveo je tada advokat Tanasić.

Smatra da je cijeli postupak bio montiran s ciljem da se Pravobranilaštvo disciplinuje kako bi postalo “poslušnik opština i gradova u cilju interesnih grupa koje žele da se domognu atraktivnih lokacija”.

Advokat Milan Petković / FOTO: NIKOLA MORAČA/RAS SRBIJA

Jeličićev branilac Milan Petković je istakao da je njegov klijent postao osumnjičeni kada je odbio da kaže ono što se od njega tražilo.

Tražili su mu da kaže da je neko od njega nešto zahtjevao, a on je rekao da je to bilo njegovo mišljenje za koje je imao ovlašćenja. Kao pomoćnik nije mogao zloupotrijebiti službeni položaj, jer je postupao po ovlašćenju svog rukovodioca – izjavio je Petković.

Republički javni tužilac Goran Glamočanin objasnio je u Vrhovnom sudu RS da nije podnosio žalbu na prvostepenu presudu, jer je tužilaštvo bilo zadovoljno izrečenim kaznama.

Exit mobile version