Site icon olovka.info

UFC 267: Teixeira postao drugi najstariji prvak u istoriji UFC-a, “novi” Habib zasjenio sve

Glover Teixeira

Brazilac Glover Teixeira (42) ostvario je šokantnu pobjedu protiv Poljaka Jana Blachowicza (38) na UFC-ovom spektaklu u Abu Dhabiju i postao je postao 14. prvak u poluteškoj te drugi najstariji prvak u istoriji.

Teixeira je dominirao od samog početka, a prijelomni trenutak desio se u drugoj rundi kada ga je oborio na pod, te ga je “ugušio” za veliku pobjedu i osvajanje titule prvaka.

Brazilac je tako postao drugi najstariji UFC prvak u istoriji iza Randyja Couturea, koji je držao naslov u teškoj kategoriji s 45 godina.

U drugoj borbi za naslov u bantamu Peter Yan je jednoglasnom sudijskom odlukom slavio protiv Coryja Sandhagena, te je tako u svoje vlasništvo vratio privremeni pojas koji mu je prije nekoliko mjeseci uzeo Aljamain Sterling.

“Novi” Habib kako nazivaju Islama Mahačev pobijedio je Dana Hookera u okršaju lake kategorije. Slavio je prekidom nakon sjajnog poteza kojim je zamalo slomio ruku Novozelanđaninu, a koji je bio primoran da preda borbu već u prvoj rundi.

Mahačev je novom sjajnom predstavom potvrdio dominaciju i još jednom je bio glavna zvijezda večeri.

Zanimljiva je bila i proslava Mahačeva koji se radovao s popularnim ruskim blogerom Hasbullom Magomedovom (19), te svojim trenerom Habibom.

Devetnaestogodišnji Hasbulla rođen je s genetskim poremećajem te mu je rast zaustavljen u vrlo ranoj dobi. Težak je samo 16 kilograma i visok oko 106 centimetara.

UFC 267, rezultati:

  • Glover Teixeira pobijedio Jan Blachowicza (za naslov u poluteškoj) – pekid u 2. rundi (gušenje)
  • Petr Yan pobijedio Coryja Sandhagena (za privremeni naslov u bantamu) – jednoglasna sudačka odluka
  • Islam Makhachev pobijedio Dana Hookera (laka) – prekid u 1. rundi (kimura)
  • Aleksandar Volkov pobijedio Marcina Tyburu (teška) – jednoglasna sudijska odluka
  • Khamzat Chimaev pobijedio Li Jinglianga (velter) – prekid u 1. rundi (gušenje)
  • Magomed Ankalaev pobijedio Volkana Oezdemira (poluteška) – jednoglasna sudijska odluka