Site icon olovka.info

UEFA primorala Ukrajinu da promijeni dres za Evropsko prvenstvo

ukrajina dres

Evropska fudbalska federacija (UEFA) prihvatila je dio žalbe koju je Rusija uputila zbog dresa ukrajinske fudbalske reprezentacije za predstojeći Euro i primorala je da promijeni natpis na dresu.

Na dresovima su ucrtane granice ukrajinske države, uključujući i Krim, poluostrvo kojega je Rusija anektirala 2014, ali kojeg međunarodna zajednica i dalje smatra dijelom Ukrajine.

Osim toga, na dresovima su ispisani slogani “Slava Ukrajini” te “Slava junacima”, što su tradicionalni vojni pozdravi, a što je izazvalo bijes Rusa koji su sve to shvatili kao provokaciju i uputili su žalbu UEFA.

“Nakon detaljne analize natpis ‘Slava našim junacima’ koji se nalazi na ovratniku ukrajinskog dresa očito je političke prirode i stoga treba biti uklonjen na takmičarskim utakmicama UEFA”, izjavio je glasnogovornik evropske krovne fudbalske organizacije.

Ukrajina će tako s dresa morati ukloniti drugi dio natpisa “Slava junacima” jer se smatra da je taj slogan politička poruka i da sadrži istorijski i militaristički kontekst.

Podsjetimo, Ukrajina će na Euru igrati u grupi C protiv Nizozemske, Austrije i Sjeverne Makedonije.

Exit mobile version