Site icon olovka.info

U toku pripreme za prvu zvaničnu posjetu Doboju patrijarha srpskog Porfirija

porfirije doboj preobraženje

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija Doboju, povodom slave grada – Preobraženja Gospodnjeg, ima istorijski značaj za građane i ovu lokalnu zajednicu.
Jerinić je rekao novinarima da je ova posjeta velika stvar za Doboj i Republiku Srpsku, s obzirom na to da je posljednji patrijarh koji je bio u zvaničnoj posjeti gradu Doboju bio Gavrila Dožić 1938, a prije njega patrijarh Varnava 1933. godine.

On je izrazio uvjerenje da će građani Doboja 18. i 19. avgusta u velikom broju dočekati patrijarha i učestvovati u obilježavanju velikog praznika.

Jerinić je rekao da su u toku pripreme, te da će u petak, 13. avgusta, biti održan sastanak sa Njegovim preosveštenstvom vladikom zvorničko-tuzlanskim Fotijem o detaljima posjete.

Prema njegovim riječima, obaveza grada je da bude dobar domaćin i da obezbijedi neophodnu logistiku.

Jerinić ističe da je u srijedu, 18. avgusta, nakon večernje službe u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju, predviđen sastanak rukovodstva grada i patrijarha Porfirija.

U četvrtak, 19. avgusta, u 9.00 časova biće služena sveta liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla, a nakon nje je planirana posjeta Spomen-kosturnici stradalim Srbima u dobojskom logoru u Prvom svjetskom ratu.

“Nakon toga predviđena je litija do zgrade Gradske uprave, gdje će patrijarh izvršiti obred rezanja slavskog kolača”, naveo je Jerinić.

On kaže da će biti organizovan bogat prikladan kulturno-umjetnički program uz nastup etno-grupe “Iva” i Snježane Đurišić.

Jerinić kaže da je velika stvar za njega lično, ali i za Grad što će prva zvanična posjeta Republici Srpskoj Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija biti gradu Doboju, a povodom slave grada – Preobraženja Gospodnjeg. 

(SRNA)

Exit mobile version