Site icon olovka.info

U svijetu ponovo aktuelne restrikcije zbog korone, BiH razmatra posebne mjere za putovanja iz Kine

kina kovid

Sjedinjene Američke Države, pojedine zemlje Evropske unije te 10-ak azijskih država uvele su posebne mjere za kineske državljane zbog rastuće krize sa širenjem koronavirusa u toj državi. Posebne mjere za dolaske iz Kine razmatraće i nadležni u BiH.

Tokom protekle nedjelje, mnoge države EU reagovale su neharmonizovano izdavajući niz nacionalnih mjera zbog krize u Kini. Nakon toga je Evropska unija dogovorila zajednički pristup za putovanja iz Kine, a konačna odluka o tome doći će danas.

Komitet Evropske unije za zdravstvenu sigurnost saopštio je u utorak, 3. decembra, da su se zemlje članice EU složile o “koordinisanom pristupu” promjenljivoj situaciji sa Kovidom, dodajući da će ta odluka imati posljedice i po putovanja iz Kine. Šefica EU za zdravstvo Stela Kirijakides rekla je da je komitet radio na ciljanim mjerama, uključujući testiranje putnika iz Kine prije polaska i pojačan domaći nadzor.

SAD su također uvele mjeru obaveznog testirana na koronavirus za sve putnike iz Kine pridruživši se tako nekim azijskim zemljama koje su uvele ograničenja zbog naleta infekcije.

Peking je osudio uvođenje obaveznog testiranja na koronavirus za putnike iz Kine i upozorio da bi mogao da uvede “kontra mjere”.

Uslovi za ulazak iz Kine u BiH

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, iz maja 2022. godine, prestali su da važe svi dodatni uslovi za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uključujući i državljane Kine. Međutim, promjena situacije sa zarazom u toj državi iziskuje da nadležni u BiH razgovaraju o potencijalnom uvođenju mjera.

Kako su za Klix.ba kazali iz Ministarstva sigurnosti BiH, oni još uvijek od nadležnih ministarstva i zdravstvenih institucija nisu dobili nijedan novi prijedlog za eventualno uvođenje mjera, odnosno dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH. Kada i ukoliko se to desi, ističu da će postupiti po njihovim preporukama,

Jedna od nadležnih institucija koje posmatraju stanje u svijetu i državi kada je riječ o koronavirusu je Ministarstvo zdravstva FBiH. Naredne sedmice će biti održan Krizni štab ministarstva na kojem će biti razmatrano pitanje ulaska iz Kine u BiH. Član Kriznog štaba Goran Čerkez kazao je za Klix.ba da je jedna od eventualnih mogućih mjera kontrola negativnog testa na koronavirus prilikom ulaska u državu, po uzoru na odluke koje su donijele neke zemlje EU.

“Pratimo stavove EU po tom pitanju. Ono što predstavlja problem je nedovoljno provjerenih podataka koje dobivamo iz Kine. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o valu s velikim brojem oboljelih, ali zvanični podaci to ne potvrđuju”, rekao je.

Treba istaknuti i činjenicu da u zemlje EU dolazi znatno veći broj putnika iz Kine nego što je to slučaj u BiH, no i kod nas Kinezi čine značajan procenat turista.

“Sigurno da ćemo znati više u narednim danima o tome kako postupiti, a vodit ćemo se i brojem ljudi koji ulaze u našu državu iz te zemlje”, rekao je Čerkez.

Exit mobile version