Site icon olovka.info

SIGURNOSNA KOČNICA U Njemačkoj od danas na snazi niz novih restriktivnih mjera

sigurnosna kočnica

U Njemačkoj su od danas ponovo na snazi restriktivne mjere protiv pandemije koronavirusa nazvane “sigurnosna kočnica”. Zbog toga su prije nekoliko dana protestovali nezadovoljni građani.

Sigurnosna kočnica” se povlači ako sedmodnevna incidenca, broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na koronavirus na 100.000 stanovnika, bude ispod 100 tri dana zaredom. Ovo novo pravilo će se primjenjivati najkasnije do 30. juna ove godine.

Neke od mjera su:

Ove i druge restrikcije su izazvale nezadovoljstvo kod dijela građana Njemačke, a neki od njih su u srijedu, 21. aprila, protestovali na berlinskim ulicama. Tom prilikom su se sukobili sa policijom, a uhapšeno je više od 150 osoba.

Ministar zdravstva ove zemlje Jens Spahn je izjavio da je svjestan koliko je teško građanima, ali da su ovo učinkovite epidemiološke mjere. Kao cilj je naveo da se izbjegne preopterećenje zdravstvenog sistema.

Nezadovoljan je i dio opozicije, među kojima je krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD). Oni se od početka pandemije protive restriktivnim mjerama, objavio je Euronews.

U Njemačkoj su od početka pandemije koronavirusa, manje-više, na snazi restriktivne mjere.

Foto: Peter Dargatz, Pixabay

(Klix)

Exit mobile version