Site icon olovka.info

U Mostaru bez konačnog dogovora o evropskim zakonima; Razmimoilaženja na Izbornom i zakonu o sudovima VIDEO

sastanak u mostaru

Ništa još od dogovora lidera političkih partija koji čine vlast na nivou BiH. U Mostaru nisu uspjeli usaglasiti Izborni i zakon o sudovima, dok su najbliži rješenju Zakona o sukobu interesa. Kompromis će pokušati naći u narednih sedam dana. Bez obzira na ishod dogovora, od Evropske unije traže datum pregovora jer smatraju da je već dosta urađeno.

Iako su stavove približili o Zakonu o sukobu interesa, domaćin sastanka, ipak nije zadovoljan ishodom.

Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak a to se od nas očekivalo, kaže Čović. Ipak se nada da će u narednih nekoliko dana nešto usaglasiti.

– Što se tiče Izbornog zakona mi ćemo raditi na tri strane. Predsjedništvo i da eliminišemo mogućnost da bošnjački narod hrvatima bira člana Predsjedništva. I tražimo rješenje. Oko tehničkih izmjena napravili smo zaokret u odnosu na Laktaše – poručio je Čović.

Lider SNSD-a Milorad Dodik optimističan za razliku od njegovih koalicionih kolega na nivou BiH. Ubijeđen je kako se potrebni zakoni mogu usvojiti u narednih 7-10 dana.

Što se tiče Zakona o sudu naš prijedlog je da Apelaciono vijeće bude u Banjaluci, a da prvostepeno bude u Sarajevu. To je nešto što ne vidimo razlog zašto se ne bi prihvatilo. Tragamo za tim šta možemo uraditi do 21. marta. Podvlačimo, sva trojica da bez datuma o pregovorima to ništa ne znači i osjećali bi da smo zaobiđeni ako ne bude tačan datum za pregovore – rekao je Dodik.

Lider SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da ostaje opredjeljenje za nastavak rada i pokušaj pronalaženja kompromisa. Dodaje da mu se čini da su najbliži dogovoru o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Danas smo ostali na pozicijama na kojima jesmo, ali otvoreni da ćemo pokušati raditi na bilo kojem od ovih zakona. Čini mi se da je zakon o sprečavanju sukoba interesa najbliži da ga okončamo i završimo tu priču. Pozicije su kada je riječ o zakonu o sudovima i izbornom zakonu ostale prilično zakovane u ovim spornim pitanjima – tvrdi Nikšić.

Dodik je upozorio da će Kristijan Šmit, ukoliko pokuša bilo šta da nametne, srušiti evropski put BiH.

Ukoliko ovaj nelegalni pokuša bilo šta da uradi, ukoliko slučajno pokuša da nameće zakone ili bilo šta što se odnosi na Srpsku u bilo kom segmentu, Republika Srpska izlazi iz procesa tako što će donijeti svoj zakon o izborima i sprovesti te izbore na svoj način – poručio je Dodik.

Lideri su uvjereni da će u narednih sedam dana napraviti iskorak kako bi od Brisela dobili datum pregovora 21. marta. Analizu učinjenog, daće i ministri inostranih poslova Italije, Austrije, Njemačke i Slovenije koji početkom marta stižu u BiH.

/RTRS/

Exit mobile version