Site icon olovka.info

U Doboju sastanak o saradnji ekonomskih škola iz Doboja i Sremske Mitrovice

ekonomska škola doboj

Rukovodioci ekonomskih škola iz Doboja i Sremske Mitrovice razgovarali su danas o modalitetima međusobne saradnje, mobilnosti učenika i nastavnika, kao i unapređenju i razmjeni primjera dobre prakse.

Direktor Ekonomske škole iz Sremske Mitrovice Novica Novaković rekao je novinarima da ova škola može da podijeli iskustva u okviru realizacije evropskih projekata, u kojima još ne učestvuju škole iz Srpske, kao da bude domaćin učenicima i profesorima iz Doboja koje će uključiti u nastavni proces, s ciljem međusobnog povezivanja.

“Bez obzira što se Republika Srpska oslanja na obrazovni sistem Srbije i ovde postoje neke stvari koje mi možemo da preuzmemo”, izjavio je Novaković.

On je najavio da će primjer dobre prakse dobojske Ekonomske škole, odnosno smjer poslovni informatičar, biti razmatran u okviru Zajednice ekonomskih škola Srbije i mogućnost njegove implementacije u obrazovni sistem.

Direktor Ekonomske škole Doboj Tijana Vasiljević Stokić pojasnila je da je današnja posjeta rezultat sporazuma ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladena Šarčevića i ministara prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić, koji su 10. marta 2020. godine potpisali Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja koji predviđa ispunjave zajedničkih ciljeva Republike Srbije i Republike Srpske prema srpskoj dijaspori.

Sporazum predviđa uspostavljanje saradnje kroz zajednički rad na očuvanju srpskog jezika Srba u dijaspori, na zaštiti srpskog jezika i očuvanju ćiriličnog pisma, izradu zajedničkog nastavnog plana i programa i zajedničkih udžbenika.

Isto tako odnosi se i na rad na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, kao i organizovanje ljetnih škola za djecu iz dijaspore u zemljama matice.

Današnjem sastanku u Ekonomskoj školi u Doboju prisustvovali su i predstavnici Gradske uprave Doboj. 

(SRNA)

Exit mobile version