Site icon olovka.info

U Doboju proslavljen jevrejski praznik Purim (FOTO)

purim doboj

U Jevrejskom kulturnom centru u Doboju večeras je proslavljen jevrejski praznik Purim, koji se slavi kao znak sjećanja na izbavljenje Jevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji.

Predsjednik Jevrejske opštine u Doboju Danijel Atijas naveo je tokom istorijskog časa da je za oslobađanje Jevreja od ropstva najzaslužnija bila robinja Ester, koja je uspjela da otkrije zavjeru velikodostojnika Hamana koji je planirao pokolj Jevreja i tako spasila svoj narod od stradanja.

Danijel Atijas, predsjednik Jevrejske opštine Doboj

Prema njegovim riječima, obavezno je stvaranje buke najčešće čegrtaljkama na pomen Hamana, a u domovima, na prazničnoj trpezi služe se i specijalni kolačići koji predstavljaju Hamanove uši kao podsjećanje na njegovo uništenje.

Sekretar Jevrejske opštine u Doboju Dario Atijas rekao je novinarima da je Purim jedan od najradosnijih praznika u jevrejskom narodu u kojem najviše uživaju djeca jer dobijaju poklone.

Dario Atijas, sekretar Jevrejske opštine Doboj

On je naveo da su od Evropske jevrejske asocijacije dobili poklone u vidu knjiga o Esteri koje su večeras podijelili članovima.

Članica Jevrejske zajednice iz Teslića Danica Diamant kaže da se Purimu, kao prazniku darivanja, najviše obraduju djeca i navela da se darovi uručuju međusobno, kao i licima slabijeg imovnog stanja.

Danica Diamant, članica Jevrejske zajednice iz Teslića

Purim je istorijski praznik i slavi se kao znak sjećanja na izbavljenje Jevreja od istrebljenja tokom njihovog ropstva u Persiji, a događaji koji o tome govore opisani su u Knjizi o Esteri, koja čini dio Starog zavjeta.

Foto: srna.rs, rtvdoboj.org

(SRNA)

Exit mobile version