Site icon olovka.info

U Doboju promocija knjige „Kamenom satkana prošlost – srednjevjekovni bosanski gradovi“

Leonard Valenta

U petak, 3. februara 2023, u 19 časova, u maloj sali Pavlović univerziteta biće održana promociju knjige „Kamenom satkana prošlost – srednjevjekovni bosanski gradovi“ autora Leonarda Valente.

Djelo je zbirka autorskih radova iz serijala o srednjevjekovnim gradovima BiH. U zbirci su opisani Vranduk, Jajce, Počitelj, Doboj,Tešanj…

Pored već javnosti znanih gradova, u knjizi su opisani i manje poznati gradovi Koštun, Komotin, Borač… Autor čitaocima na veoma zanimljiv način govori o slavnoj prošlosti ovih gradova, ali i sadašnjoj pustoši.

O AUTORU

Leonard Valenta je rođen 1976. godine u Heilbronu u Njemačkoj. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Zavidovićima, a nakon toga Filozofski fakultet u Sarajevu – Odsjek za povijest. Od 2002. godine zaposlen je u Katoličkom školskom centru u Sarajevu, kao profesor povijesti a bio je i gostujući profesor u poznatoj Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Leonard Valenta autor je nekoliko udžbenika istorije za osnovnu školu, te prvog priručnika o nacionalnim manjinama u BiH.

Formalno obrazovanje nastavio je na Odsjeku za pedagogiju Univerziteta u Beogradu gdje je doktorant. Živi i radi u Sarajevu.

/Centar za kulturu i informisanje Doboj/

Exit mobile version