Site icon olovka.info

U Doboju prikazan film “Neki novi Brodvej” o inkluziji lica sa Daunovim sindromom (FOTO)

doboj neki novi brodvej

Film autora Denisa Bojića iz Banjaluke “Neki novi Brodvej”, koji govori o uklapanju male komune lica sa Daunovim sindromom u društvenu sredinu, danas je premijerno prikazan u Doboju.

Direktor Daun sindrom centra iz Banjaluka Zoran Jelić rekao je da je veoma važno što će danas iz Doboja krenuti priča šta to mogu lica sa Daunovim sindromom, a ne kao do sada, šta ne mogu.

“Film `Neki novi Brodvej` nagrađivao je Unicef, a nedavno je kao najbolji ocijenjen i na australijskom festivalu”, izjavio je Jelić novinarima, istakavši da film govori o ljubavi lica sa Daunovim sindromom, koja ruši predrasude i tabu temu o njihovoj seksualnosti.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra, Banjaluka

On je poručio da Daunov sindrom nije bolest, već stanje koje se može rehabilitovati i radno osposobljavati.

“Prepreka osobama sa tim sindromom nije taj genetski defekt izazvan trizomima na 21. paru, nego pogrešno naturen stav. Znači oni od rođenja slušaju da neće moći, da ne treba i da nije dobro ni da pokušavaju”, naveo je Jelić i poručio da je stigma jedan od najvećih neprijatelja koja ulazi i razara takve porodice.

Takva lica imaju mogućnost da pohađaju obrazovne ustanove, ali nakon navršenih 18 godina postaju nevidljivi.

Jelić je za grad Doboj rekao da je začetnik inkluzije za ta lica, budući da su iz ovog grada prije dvadesetak godina počeli prvi koraci u pravcu inkluzivnih aktivnosti.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić zahvalio je rukovodstvu Daun sindrom centra iz Banjaluke što se projekcijom ovog filma publici približila problematika ovih lica i ukazao na nesebičnu podršku koju ovaj centar ima od direktora Univerzitetskog kliničkog centra iz Banjaluke Vlade Đajića.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

On je rekao da je izuzetno važno ukazivati javnosti na njihove potrebe, s obzirom na to da na području ove lokalne zajednice ima više od 300 lica u stanju potrebe.

Zbog njih je, kako je naveo, izgrađen Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju, kao i Dnevni centar pri Osnovnoj školi “Milan Rakić” u dobojskom naselju Bukovica Velika, koji treba da počne sa radom u septembru zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, a sredstvima Vlade Srbije.

Organizator projekcije je Dom zdravlja iz Doboja, čiji je direktor Vladimir Marković takođe rekao da je značajno da se javnosti pošalje poruka i ukaže na probleme ove kategoriji lica.

Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj

Projekciji filma prisustvovala je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru DŽonu Lengdonu Daunu, koji ga je otkrio 1866. godine.

Svjetski dan lica sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine. 

(SRNA)

Exit mobile version