Site icon olovka.info

U Doboju otvorena izložba tri generacije porodice Jović (FOTO)

U Doboju je otvorena izložba “Porodica ista, a tri kista”, na kojoj su predstavljeni radovi tri generacije porodice Jović iz Osječana – Bogoljuba /89/, njegovog sina Tihomira /57/ i unuka Mladena /34/.

Izložbu, na kojoj je predstavljeno oko trideset radova, organizovao je sinoć dobojski Centar za kulturu i obrazovanje čiji je predstavnik Mišo Damjanović rekao novinarima da sva tri autora njeguju različit umjetnički pravac i tehnike, ali da ih sve povezuje ljubav prema umjetnosti.

“Imamo jedan duh vremena koji je davno iza nas i to je ona stara škola u kojima su radovi ogoljeni, zatim iskonski vizantijski stil ikonografije, te savremeni prikaz izražen kao bodi art, tetovaža ili apstrakcija”, naveo je Damjanović.

Bogoljub Jović, koji je završio Pedagošku akademiju Sarajevu i cijeli radni vijek proveo je u prosvjeti kao nastavnik likovnog vaspitanja u Osječanima, kaže da mu je drago što je doživio da je organizovana zajednička izložba i što su mlađi nastavili njegov put.

“Volim i grafiku, ilustrovanje, modeliranje, akvarel”, izjavio je Bogoljub, koji je autor i brojnih skulptura, scenografskih ostvarenja za potrebe mjesne škole i sela, kao i ispisanih slova u nekadašnjem bukvaru.

Tihomir Jović kaže da je ljubav prema slikarstvu naslijedio od oca, da je u zrelijim godinama završio Odsjek za crkvenu umjetnost i slikarstvo pri Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči, i da osim ikona radi i aktove, portrete, apstrakcije.

On ističe da su ljubav, vrijeme i strpljenje osnovni preduslov za nastanak jedne ikone i poručio da, kao i sve druge stvari u životu, ništa ne može nastati na brzinu.

Mladen Jović kaže da se bavi svim segmentima slikanja od ikonopisanja, slikarstva, a u posljednje dvije godine i tetoviranjem.

Izložba je organizovana u maloj sali Slobomir P Univerziteta u Doboju. 

Exit mobile version