Site icon olovka.info

U Doboju oslikan mural posvećen Đorđu Balaševiću

deni božić doboj

Mladi umjetnik Deni Božić oslikao je u Doboju mural posvećen legendarnom kantautoru Đorđu Balaševiću koji nas je nedavno napustio.

Gradovi širom regije na sebi svojstven način opraštali su se od lika i djela legendarnog Balaševića. Poštovaoci ovog kantautora palili su svijeće na trgovima uz stihove hitova Đoleta.

Također, oproštajne poruka u vidu grafita našle su se na objektima u gradovima širom bivše Jugoslavije, a najviše ih je viđeno u Zagrebu. Međutim, prvi mural u čast velikana oslikao je mladi Dobojlija u svome gradu.

Božić je svoj prvi mural oslikao krajem 2014. godine nakon razarajućih poplava, a jednom prilikom je izjavio da mu je posebna strast oslikavati portrete istaknutih ličnosti.

Pored murala izrađenog u čast Balaševića, mladi Dobojlija oslikavao je portrete naučnika, književnika, sportista kao što su Aleksa Šantić, Ivo Andrić, Branko Ćopić, Novak Đoković. Prošle godine oslikao je mural impresivnih dimenzija (12×6 metara) posvećen legendarnom košarkašu Kobe Bryantu.

Podsjećamo, Đorđe Balašević preminuo 19. februara u 67. godini života, dva dana poslije sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Foto: instagram.com/denibozic

(Klix)

Exit mobile version