Site icon olovka.info

U Doboju održana akademija posvećena Svetom vladici Nikolaju (FOTO GALERIJA)

U Doboju je sinoć održana svečana akademija povodom 140 godina od rođenja Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, 65 godina od njegovog upokojenja i 30 godina od prenosa moštiju iz SAD u Srbiju.

Profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dragomir Sando govorio je o značaju episkopa ohridsko-žičkog Nikolaja, za kojeg se kaže “da je najveći Srbin poslije Svetoga Save”.

Sando je za Velimirovića rekao da je bio bogoslov, teolog, mislilac, misionar i diplomata, koji je najdublje prodro u duhovne tajne života, poznat po besjedništvu čije su misli kao kremen, sa snagom riječi koja rađa.

Akademiju su uz blagoslov NJegovog preosveštenstva piskopa zvorničko-tuzlanskog Fotija organizovale parohije dobojske, dobojsko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Centar za kulturu i obrazovanje.

U programu su učestvovali narodni guslar Marko Šćepanović, Srpsko srkveno pjevačko društvo “Bogoljublje”, dječiji crkveni hor “Javor”, dramska sekcija Medicinske škole, Pozorište mladih dobojske “Prosvjeta”, učenici Muzičke škole “Markos Portugal” i Kulturno umjetničko društvo “Doboj” .

Akademija je održana u velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje. 

(SRNA)

Exit mobile version