Site icon olovka.info

U dobojskom Makljenovcu otvoren sjajan sportski poligon vrijedan 120 hiljada KM FOTO/VIDEO

doboj makljenovac sportski poligon

U dobojskoj Mjesnoj zajednici Makljenovac, nedavno je, poslije 2 godine rada i uloženih oko 120 hiljada KM, otvoren predivan sportski poligon nazvan “Zlatan Grbić Zlaja”.

Objekat je izgrađen kao rezultat odlične saradnje Mjesne zajednice Makljenovac, makljenovačkog Udruženja građana “Šumica” sa lokalnom Gradskom upravom i Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH.

Plodna saradnja se jednim dijelom ogledala i u finansijskoj podršci projektu izgradnje u Makljenovcu, te je tako dobojska Gradska uprava izdvojila 50 hiljada KM, Ministarstvo izbjeglih i raseljenih lica Federacije BiH podržalo je projekat sa 35 hiljada KM. Veliku stvar uradili su i sami mještani, te lokalni i regionalni privrednici time što su doprinijeli izgradnji ovog poligona ličnim i donacijama preduzeća u vrijednosti oko 30 hiljada KM.

Spisak donatora – pojedinaca, preduzeća i institucija

Ukupna vrijednost izvedenih radova na ovom savremenom outdoor sportskom objektu je oko 120 hiljada KM, a izgradnja poligona od ideje i početka radova do konačnog završetka trajala je oko dvije godine.

Poligon u Makljenovcu dobio je naziv po Zlatanu Grbiću Zlaji, mještaninu i sportisti iz ovog dobojskog mjesta koji je, na žalost, nedavno prerano preminuo u svojoj 32. godini života. Ovim činom mještani su simbolično željeli posthumno odati počast Zlatanu i obezbijediti da se njegovo ime u njegovom mjestu vremenom ne zaboravi…

Svečano otvaranje ovog objekta upriličeno je 17. septembra 2023, a Udruženje građana “Šumica” Makljenovac, koje je uz Mjesnu zajednicu Makljenovac, bilo glavni koordinator cijelog posla, priredilo je svečani cjelodnevni program za sve posjetioce, mještane i sve goste…

Borisu Jeriniću, dobojskom gradonačelniku, pripala je čast da svečano presiječe simboličnu vrpcu i otvori novoizgrađeni sportski poligon, a u ovom svečanom činu asistirao mu je Fadil Hadžikadunić, predsjednik Udruženje građana “Šumica”

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja i Fadil Hadžikadunić, predsjednik Udruženje građana “Šumica” svečano otvaraju poligona

Među mnogobrojnim zvanicama i posjetiocima ovog događaja, otvaranju poligona u Makljenovcu prisustvovao je i Obren Petrović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je bio i jedan od najvećih donatora izgradnje objekta u Makljenovcu.

Obren Petrović, delegat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na otvaranju poligona “Zlatan Grbić Zlaja”

Poslije svečane protokolarne ceremonije koja je počela u 16 časova, za mnogobrojne posjetioce ovog svečanog događaja, organizatori su priredili kulturno-umjetnički i sportski program.

Kao i uvijek, mještani Makljernovca su se pokazali kao odlični domaćini, pa su tako za dan otvaranja poligona svim gostima obezbijedili 500 porcija vojničkog pasulja i 500 osvježavajućih napitaka.

Zbog ovog događaja, na lokalitetu Šumice u Makljenovcu potpuno je tog dana obustavljen saobraćaj u vremenu od 15.30 do 23.00 sata radi izbjegavanja gužvi i zbog bezbjednosti učesnika.

Iz Udruženja građana “Šumica” iz Makljenovca iskoritili su priliku da se zahvale svim gostima, zatim i NK “Željezničar” iz Pridjela Gornjeg zbog učešća u sportskom segmentu svečanosti. Zahvalili su se i KUD-u “Behar” iz Tešanjke koji je sve oduševio nastupom i izazvao veliko oduševljenje svih prisutnih. Odličnom muzikom svečarskoj atmosferi doprinijela je Makljenovčanka Zumra Hadžikadunić sa svojim bendom.

I za kraj ovog, za Makljenovac velikog događaja, izdvojili bismo jedan jako lijep detalj, ne baš tako svojstven za naše krajeve. Naime, poslije dugotrajne ceremonije i preko 500 ljudi koji su prodefilovali poligonom “Zlatan Grbić Zlaja”, tog 17. septembra 2023, organizatori i mještani zajedno su očistili poligon i ostavili ga u besprijekornom stanju na korištenje mlađim generacijama koje će, nadati se, znati cijeniti ovo što su dobile, održavati ga i koristiti isključivo u namjenske svrhe.

/olovka.info/

Exit mobile version