Site icon olovka.info

U dobojskoj Gradskoj upravi predstavljeni projekti finansirani sredstvima Japana FOTO

U Doboju su danas predstavljena dva realizovana projekta koja se odnose na nabavku sanitetskog vozila i deminiranje područja Gornje Zelinje, koji su finansirani sredstvima Ambasade Japana u BiH.

Projekat nabavka i opremanje sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja vrijedan je 151.565 KM, a potpisan je i realizovan 2023. godine.

Deminiranje ukupno 75.421 metra kvadratna površine u dobojskom naselju Gornja Zelinja realizovano je u dva navrata, 2002. i 2022. godine.

Ambasador Japana u BiH Masami Kinefuči rekao je da je sredstvima Vlade Japana na području Doboja realizovano više od osam projekata, što je znak prijateljstva dva naroda.

Masami Kinefuči, ambasador Japana u BiH

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić istakao je da je u proteklim godinama izuzetno prisutna podrška japanske Vlade u okviru različitih projekata, poput izgradnje Japanskog mosta, deminiranja zemljišta pod minama nakon 1995. godine i drugih.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Direktor Centra za uklanjanje mina BiH Enis Horozović najavio je da od 2025. kreće novi četvorogodišnji projekat vrijednosti 25 miliona dolara koji se odnosi na deminiranje područja Doboja, Teslića, Žepča i Maglaja s ciljem potpunog čišćenja od minsko sumnjivih površina.

Enis Horozović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH

On je napomenuo da je pod minsko sumnjivim površinama u BiH ostalo 838 kilometara kvadratnih, od ukupno 4.170 kilometara kvadratnih koliko je bilo po okončanju ratnih dejstava.

Podsjetio je da su u 1.781 minskoj nesreći od mina poginula 624 lica, od kojih 251 dijete.

Šef za BiH međunarodnog programa za deminiranje ITF Gregor Sančanin zahvalio je Vladi Japana koja je od 1999. godine donirala 4.000.000 evra za deminiranje više od 3.000.000 metara kvadratnih pod minama sumnjive površine u BiH, što je realizovano u više od stotinu projekata.

Gregor Sančanin, šef za BiH međunarodnog programa za deminiranje ITF

Predstavnik Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos rekao je da u Doboju djeluju dva deminerska tima koja od 1998. godine u kontinuitetu rade na uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava uz finansijsku podršku Vlade Republike Srpske.

Dragan Kos, predstavnik Republičke uprave civilne zaštite

Kos je istakao višegodišnju podršku japanske Vlade za Sistem zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj donacijom specijalizovanih vozila i druge opreme koje koriste timovi civilne zaštite, kao u humanitarnim akcijama spasavanja unesrećenih u Turskoj od posljedice zemljotresa.

Direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković ukazao je na značaj doniranog vozila koje će unaprijediti zdravstvene usluge, te podsjetio na ranije realizovane donacije Vlade Japana poput rendgen aparata.

Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja Doboj

Foto: rtvdoboj.org, srna.rs

/SRNA/

Exit mobile version