Site icon olovka.info

Trump pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces

tramp napao medije

Trump je okrivio velike medije, velik novac i veliku tehnologiju da su se urotili s demokratama protiv njega.

Facebook zabranio neutemeljene optužbe za krađu glasova

Iz korporacije Facebook je saopćeno da je ugašena velika grupa korisnika koji podržavaju aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa, objavljuju poruke u kojima se poziva na nasilje i neutemeljeno iznose optužbe za izbornu krađu.

Kompanija je saopćila da je ugašena pro-republikanska grupa nazvana “Zaustavimo krađu” koja je u toku samo jednog dana porasla za 365.000 novih članova, odnosno za hiljadu ljudi svakih 10 sekundi.

“Ova grupa je organizirana oko ideje da se delegitimizira izborni proces, a uočili smo da su pojedini članovi upućivali zabrinjavajuće pozive na nasilje”, saopćila je predstavnica kompanije Facebook i dodala da se preduzimaju vanredne mjere u ovom periodu porasta napetosti u SAD-u, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Iz grupe “Zaustavimo krađu” oglasio se predstavnik Chris Barron koji je optužio Facebook da drugoj strani, pristalicama demokrata, nije uskratio mogućnost da se organiziraju i komuniciraju preko te društvene mreže.

“Ako Facebook želi da presuđuje šta jeste, a šta nije istina predstoji im još mnogo posla”, ironično je poručio Barron iz grupe “Zaustavimo krađu” koja podržava republikance.

U postovima članova ove grupe sve do njenog brisanja sa platforme, uglavnom su se objavljivale neutemeljene optužbe da demokrate potkradaju republikanske glasove, a Trumpovo republikansko okruženje mjesecima prije izbora je pripremalo američku javnost na izborne mahinacije i krađe bez validnih dokaza za takve tvrdnje.

Prema riječima Imrada Ahmeda direktora Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Facebook, ova pro-Trumpovska grupa je neposredno prije gašenja objavila implicitan poziv na nasilje sadržan u poruci: “Ni jedna strana neće da popusti. Vrijeme je da se pripremi oružje i izađe na ulice”, prenio je AP.

“Ovim činom, ukidanjem ovako velike grupe na Facebooku, poslali smo jasnu poruku da nećemo tolerirati širenje dezinformacija, mržnje i pozive na nasilje”, predočio je Imrad Ahmed direktor Centra za sprečavanje govora mržnje u kompaniji Facebook.


Mala razlika

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

U Pennsylvaniji, gdje vodi Trump s gotovo 18.000 glasova, 95 posto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0,3 posto, prenosi Hina.

U Georgiji je razlika u korist Trumpa tek nešto više od 1.700 glasova uz 99 posto prebrojanih glasova i kandidati su izjednačeni u postotku te obojica imaju 49,4 posto glasova.

U Sjevernoj Karolini Trump vodi sa 76.700 glasova uz 94 posto prebrojanih glasova i ima 0,4 posto prednosti.

U Nevadi Biden vodi sa 11.500 glasova uz 84 posto prebrojanih glasova (0,9 posto razlike u odnosu na Trumpa) te u Arizoni s nešto više od 46.000 glasova odnosno 0,6 posto ispred Trumpa uz 90 posto prebrojanih glasova.

Tokom noći Američka poštanska služba, u skladu s nalozima lokalnih sudova,  pretraživala je svoja skladišta u tim saveznim državama kako bi izdvojila sve dopisne glasove poslane zaključno s danom izbora i proslijedila ih izbornim komisijama.

Vodstvo Bidena

Demokratski predsjednički kandidat Biden, prema procjenama američkih medija,  vodi u broju elektorskih glasova pred sadašnjim predsjednikom Trumpom i ima između 253 i 264 elektora ovisno o procjeni pojedinog medija je li ‘osvojio’ Arizonu ili ne.

Trump ima 214 elektorska glasa i u toj procjeni američki su mediji jedinstveni.

Za pobjedu na američkim izborima potrebno je osvojiti 270 elektora.

Biden je kandidat koji je u historiji američkih predsjedničkih izbora osvojio najviše glasova premašivši sa 72 miliona glasova rekord prethodnog predsjednika Baraka Obame od 69 miliona.

Na izborima je glasalo gotovo 160 miliona Amerikanaca.


Maas pozvao kandidate na suzdržanost

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u petak je pozvao oba kandidata na izborima za predsjednika SAD-a da pokažu suzdržanost dok rezultati izbora ne budu dostupni, dodavši da je neodgovorno pojačavati tenzije.

“Amerika je više od ‘one-man showa’. Svatko tko nastavi dolijevati ulje na vatru u situaciji poput ove, ponaša se neodgovorno”, kazao je Maas njemačkom Funkeu, a prenosi Hina.

U jednom od prvih komentara na tok izbora za predsjednika SAD-a, Maas je dodao kako je vrijeme da se zadrži “hladna glava” dok nezavisno utvrđeni rezultati glasovanja ne budu dostupni.

U izrazito tijesnoj izbornoj utrci u Sjedinjenim Američkim Državama, nastavlja se brojanje glasova. Rezultati izbora ovise o tankoj razlici u glasovima u nekoliko presuđujućih država. Republikanski kandidat i aktualni predsjednik Donald Trump podnio je nekoliko sudskih tužbi nadajući se kako će usporiti suparnika, demokrata Joea Bidena, zbog čega su u nekim dijelovima SAD-a porasle tenzije.

“Kako bi rezultat izbora – koji još nije utvrđen – bio prihvaćen, svi se prvo moraju suzdržati”, kazao je Maas dodajući da su časni gubitnici važniji za funkcioniranje demokratije nego sjajni pobjednici.


Biden: Niko nam neće oduzeti našu demokratiju

Kandidat demokrata za predsjednika SAD-a Joe Biden reagirao je na izjavu Donalda Trumpa da su izbori lažni, navodeći da niko neće uzeti demokratiju.

“Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpjela da bi se to dogodilo”, napisao je Biden na Twitteru.

Trump je izjavio ranije da je pokraden i da su ovo bili lažni izbori.


Trumpove optužbe

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu “glatko i uvjerljivo” osvojeni drugi mandat.

“Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio”, rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja, prenosi Hina.

A zatim optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede.

“Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači”, rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prevarama.

“Naši brojevi su čudesno i u tajnosti nestali”, rekao je.

‘Krađa glasova’

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i “broje one ilegalne”.

Okrivio je “velike medije, velik novac i veliku tehnologiju” da su se urotili s demokratima protiv njega.

Reuters javlja da su neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama.

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: “Kakav tužan dan za Sjedinjene Američke Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore”.

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova.

Tako mu prednost u ovom trenutku u Georgiji iznosi samo 3.000 glasova, a u Pennsylvaniji, gdje je jučer vodio i sa 700.000 glasova razlike, svedena je na samo šezdesetak hiljada.

Očekuje se da će ti brojevi nastaviti ići u Bidenovu korist jer preostali listići iz krajeva koji glasaju za demokrate.

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost.

“Demokratija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva malo strpljenja. Ali nemamo sumnje da ćemo nakon prebrojavanja svih glasova senatorica Harris i ja biti proglašeni pobjednicima”.


Prijem glasova

Zvaničnici Nevade saopćili su da će rok za prijem glasačkih listića putem pošte biti produžen do 10. novembra.

U jednoj od ključnih država, koja bi mogla da odluči ko će biti novi predsjednik SAD-a, ostaje da se prebroji gotovo 200.000 glasačkih listića, od kojih je gotovo 90 posto iz okruga Clarke gdje se nalazi Las Vegas, prenosi Tanjug Fox News.

Vlasti te države donijele su takvu odluku iako su u srijedu najavljivale da će prihvatiti listiće koji stignu najkasnije do četvrtka.

Nevada je, zajedno sa Pennsylvanijom i Sjevernom Karolinom, dozvolila da se glasački listići prebrojavaju nakon izbornog dana.

Glasovi u Nevadi nose šest elektorskih glasova.

Izvor: Agencije

Exit mobile version