Site icon olovka.info

Trojica bivših policajaca proglašeni krivim za smrt Džordža Flojda

policajci džordž flojd

Trojica bivših policajaca iz Mineapolisa koji su bili prisutni u trenutku smrti Afroamerikanca Džordža Flojda proglašeni su krivim, a sud je ustanovio da su mu uskratili njegova ljudske prava.

Policajci su optuženi da su pokazali “namjernu ravnodušnost na Flojdove ozbiljne medicinske potrebe” tokom pokušaja hapšenja u maju 2020. godine.

Tou Tao (36), Aleksander Kueng (28) i Tomas Lejn (38) su svjedočili u svoju odbranu na održanom suđenju, a rekli su da nisu uvidjeli da je u tom trenutku Flojdu bila potrebna medicinska pomoć.

Kršenje ljudskih prava povlači različite kazne, no tužitelji su predložili po 25 godina u federalnom zatvoru za svakog od njih.

Derek Šovin, bivši policajac koji je snimljen kako koljenom vrši pritisak na Flojdov vrat više od devet minuta, trenutno služi zatvorsku kaznu od 22 i po godine. On je u aprilu prošle godine proglašen krivim za ubistvo, žalio se u decembru, no neuspješno.

Na snimku hapšenja se vidi kako Keung i Lejn pomažu Šovinu u namjeri da zadrži Flojda na tlu, dok je Tao držao zabrinute posmatrače dalje od njih.

Advokati odbrane su tvrdili da su optuženi samo slušali naredbe nadređenog. Šovin je bio mentor na terenu Lejnu i Kuengu. Na pitanje zašto nije rekao Šovinu da skloni koljeno s Flojdovog vrata, Teo je rekao da je imao povjerenja u policajca veterana s 19 godina iskustva.

Trojac će se ponovo pojaviti na sudu u junu.

(Klix)

Exit mobile version