Site icon olovka.info

Tieri Gogen dizajnirao pametni “stakleni” voz, cijena 350 miliona dolara FOTO GALERIJA

stakleni voz

Francuski dizajner Tieri Gogen potpisuje dizajn spektakularnog “staklenog” luksuznog voza. Ovaj pametni, stakleni voz ili, kako ga je dizajner nazvao G Train, će uskoro postati stvarnost.

Gogen je poznat po svom radu na superjahtama među kojima je i jahta Venus duga 80 metara, koja je pripadala legendarnom vizonaru Stivu Džobsu. Ovog puta je u njegovom fokusu bio koncept luksuznog voza sa providnim zidovima, a svoj projekt je nazvao G Train.

Opisan kao “palata na točkovima”, stakleni voz će biti dug 400 metara i sastojaće se od 14 vagona. Svaki od njih će biti kao odvojena prostorija u velikoj palati, a sadržavaće sve, od prijemne sobe u centru, prostora za boravak, zabavu, druženja pa do salona. Krila voza se mogu transformisati u terase, a “tajni” vrt će takođe biti namijenjen opuštanju gostiju.

Eksterijer voza će biti napravljen od stakla, odnosno tehnologije koja će kontrolisati providnost. Staklena površina u unutrašnjosti će moći poslužiti i kao ekran, odnosno projektovati željeni krajolik ili ambijent.

Velika brzina nije u fokusu, nego zabavno i udobno putovanje.

Gogen kaže da je voz namijenjen individualnom kupcu, a ne kompniji. Cijeli projekt košta 350 miliona dolara, a za proizvodnju će biti potrebno dvije i po godine. U vozu će biti dovoljno mjesta za oko 18 gostiju koji će prespavati u njemu, ali će u slučaju prijema i zabava moći primiti mnogo više ljudi.

Biće napravljen za željeznicu u Evropi i SAD-u, a moći će se kretati brzinom do 160 km/h.

Exit mobile version