Site icon olovka.info

Teniseri BiH se spremaju za duel s Južnoafričkom Republikom

teniseri bih

Teniseri BiH spremno dočekuju meč plej-ofa Svjetske grupe 1 sa Južnoafričkom Republikom, a obećavaju da će pružiti maksimum i vjeruju da mogu do pobjede iako je rival blagi favorit.

Mečevi će biti igrani 6. i 7. marta u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” u Zenici, gdje ekipe nekoliko dana treniraju. U bh. timu su najbolje rangirani igrač Damir Džumhur (107. na ATP rang-listi), Mirza Bašić (303), Nerman Fatić (370) i Tomislav Brkić (dubl 106).

“Svi su došli na vrijeme, neki čak i ranije, što mi mnogo znači za pripremu meča, ali i pokazuje kakav je odnos tenisera prema reprezentaciji. Kvalitet ovih momaka igrački, ali i kao osoba zaslužuje da svi budemo na njihovom nivou, počev od svih u Savezu pa do navijača, koji će, nadam se, doći u što većem broju da podrže tim”, rekao je Zoran Zrnić, selektor BiH, za “Nezavisne”.

Zrnić je istakao da se Teniski savez BiH pobrinuo da ekipa ima odlične uslove za rad u Zenici i da svi vrijedno rade.

“Atmosfera u ekipi je odlična. Radimo dobro, momci su iz dana u dan sve bolji. Analizirali smo rivala, Damir dobro poznaje Lojda Harisa i nadamo se najboljem. Gledajući rang igrača, Južnoafrikanci jesu blagi favoriti, došli su i ranije kako bi trenirali u zeničkoj dvorani i to govori da su ozbiljno shvatili duel sa BiH. Ali, mislim da i mi imamo dobru šansu za pobjedu”, rekao je Zrnić.

Za Južnoafričku Republiku su prijavljeni Haris (98), Ruan Rulofs (611), Rejven Klasen, koji je 12. dubl igrač svijeta i Kololvam Montsi (1.590), dok nekad peti, a sada 123. igrač svijeta Kevin Anderson neće igrati.

Džumhur je istakao da su on i saigrači zadovoljni podlogom na kojoj će se igrati, te da će činjenica da su loptice i podloga nešto sporiji više odgovarati BiH.

“Svako od nas daje 100 posto kada igra za reprezentaciju i mogu za svakog igrača kazati da će dati sve od sebe. Ne bih nam davao preveliku prednost. Možda je i bolje igrati kada su rivali blagi favoriti, ali svaki meč u Dejvis kupu nam je jako bitan i daćemo sve od sebe da pobijedimo”, rekao je Džumhur, a prenijela Fena.

Bašić je kazao da nikad nije igrao s igračima iz Južnoafričke Republike, ali da smatra da on i Brkić, s kojim je odigrao dosta dubl mečeva, mogu odigrati dobro.

“Mislim da nas dvojica svakome možemo pružiti otpor u dublu”, istakao je Bašić.

Brkić, koji je posljednjih nekoliko mečeva bio u ulozi selektora i igrača, zahvalio je Zrniću što je prihvatio ulogu selektora jer će mu biti lakše da se posveti samo igri, dok je Fatić istakao da je najvažnije da je BiH u najjačem sastavu i da je uvjeren da će pružiti dobru igru i pobijediti.

Ondruska: Izjednačeni timovi

Markos Ondruska, selektor Južnoafričke Republike, rekao je da će meč sa BiH biti duel selekcija izjednačenog kvaliteta.

“Očekujem dobar i težak meč, ali imamo solidnu ekipu. Svi su igrači zdravi i dobro se osjećaju pa vjerujem da će se igrati dobar tenis. Očekujem da će biti dugi poeni, ali da će na kraju meč prevagnuti na našu stranu”, rekao je Ondruska na konferenciji za medije, a prenijela Fena.

On je dodao da tim u Zenici ima sve uslove da se dobro spremi za meč.

Tuka posjetio tenisere

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka posjetio je na treningu bh. tenisere, te najavio da će ih bodriti u Zenici.

“U petak i subotu svi putevi trebalo bi da vode u Arenu! Ja znam da ću otrčati da gledam našu Dejvis kup reprezentaciju protiv Južne Afrike. Vidimo se u Zenici, ako bog da, jer našim momcima treba podrška”, napisao je na društvenim mrežama vicešampion svijeta Amel Tuka.

Maja Predragović, nezavisne.com

Exit mobile version