Site icon olovka.info

TEHNIČKA ŠKOLA DOBOJ Potpisivanje ugovora o učeničkoj praksi kod privrednika FOTO

tehnička škola doboj

U Tehničkoj školi u Doboju danas je počelo potpisivanje ugovora o obavljanju učeničke prakse kod privrednika.

Direktor Tehničke škole Dragan Dostanić rekao je novinarima da se danas odazvalo 12 poslodavaca od ukupno 27 prijavljenih, dok su 42 učenika trogodišnjeg zanimanja izrazila želju da praksu rade van škole, u privredi.

On očekuje da će i preostali poslodavci u narednom periodu pristupiti potpisivanju ovog ugovora

Dostanić je naveo da privrednici iz dobojske regije već tradicionalno najviše traže profil bravar-zavarivač, a da ova škola obrazuje pet profila zanimanja koja praksu mogu obavljati u realnom sektoru – bravar-zavarivač, instalater, alatničar, automehaničar i obrađivač metala rezanjem.

On je dodao da se sa privrednicima potpisuju ugovori sa ili bez naknade tokom izvođenja prakse, te da su dosadašnja iskustva podijeljena.

“Imamo preduzetnike kod kojih praksa funkcioniše tačno onako kako je zakon predvidio, međutim, moramo biti iskreni imali smo i jedan broj preduzetnika koji nisu poštovali sve zakonske propise2, objasnio je Dostanić.

On je naveo da učenici drugih razreda trogodišnjeg zanimanja praktičnu nastavu treba da obavljaju dva dana sedmično, a učenici trećih razreda tri dana tokom sedmice.

Dostanić kaže da je zadovoljan što nije evidentiran nijedan slučaj povređivanja učenika tokom praktične nastave.

Predstavnik kompanije “Limeks” iz Karanovca Siniša Ristić rekao je da ovo izvozno orijentisano preduzeće na praksu može primiti neograničen broj učenika profila bravar-zavarivač, CNC operater, limar.

“Nudimo im stipendije i posao po završetku škole”, izjavio je Ristić i dodao da je jedan broj učenika nakon školovanja zasnovao radni odnos kod njih.

On je naveo da kompanija stimulacijama i zadovoljavajućim radnim uslovima pokušava zadržati radnike u tržišnoj utakmici sa stranim poslodavcima.

Tehnička škola, Doboj

Učenica trećeg razreda, smjer bravar-zavarivač Dalila Ostojić kaže da je do sada praksu odrađivala u školi, ali da je već stekla iskustvo u realnom sektoru tokom ljeta u jednom preduzeću gdje je radila na varenju konstrukcija za hale.

Učenik trećeg razreda, smjer bravar -zavarivač Dejan Ilić kaže da je tokom cijele prošle godine praksu na poslovima varioca i pomoćnika bravara imao u jednom dobojskom preduzeću i da mu je znanje stečeno u realnom sektoru značajnije nego na praksi u školi. 

/SRNA/

Exit mobile version