Site icon olovka.info

Svjetski mediji o EXIT-u: Prvi evropski festival poslije skoro 18 mjeseci tišine na kontinentu (VIDEO+FOTO)

dušan kovačević exit

Novosadski EXIT festival privukao je pažnju svjetskih medija: od britanskih BBC-a, Guardiana i IQ Mag-a, preko američkih Billboarda, Varietyja i Pollstara, do poznatih kineskih platformi WeChat, Sina Weibo i Guangming Daily. Svi oni imali su samo riječi hvale.

Oni su o EXIT-u izvještavali kao o prvom velikom festivalu koji se održava od početka pandemije, ponovo ujedinjuje ljude i vraća im osmijeh na lice. Ugledni svjetski mediji prenijeli su i riječi čelnika zdravstvenih institucija, koji su istakli kako održavanje EXIT-a nije dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu.

Već prvog dana festivala, 8. jula, vodeći američki muzički magazin Billboard objavio je da se EXIT “upisao u istoriju kao prvi veliki evropski festival od početka pandemije”, “nakon niza lažnih početaka za muzičke festivale širom Evrope”. Sve to, navodi čuveni Billboard, “EXIT festivalu dodaje na već bogatoj tradiciji i reputaciji”.

https://olovka.info/wp-content/uploads/2021/07/exit-2.0-video.mp4
Video Exit Festival/Facebook

Ovogodišnje izdanje EXIT-a podsjetilo je autore Varietyja, jednog od najuglednijih svjetskih magazina koji izvještava o industriji zabave, na citat iz Sun Tzuove knjige “Umijeće ratovanja” – “usred haosa postoji i prilika”. Variety konstatuje kako je EXIT ovu poruku shvatio ozbiljno, i uspio organizovati najveći muzički festival u Evropi od početka pandemije. Opisali su ovogodišnje izdanje festivala kao izvanredan događaj koji je usred pandemije donio osmijeh desetinama hiljada ljudi, i pored brojnih prepreka.

Upravo su srpska DJane Tijana T i osnivač Exita Dušan Kovačević za BBC World News najavili otvaranje festivalskih vrata uživo u programu koji sedmično prati čak 112 miliona ljudi, u više od 200 država! EXIT je svim gledateljima BBC-a najavljen kao “prvi veliki internacionalni muzički festival u 2021. godini”.

Najznačajniji britanski muzički magazin NME je nakon prvog dana festivala objavio da se EXIT vraća ovog ljeta kako bi proslavio 20 godina postojanja. “Vratili smo se!” – prenio je NME uzvik headlinera Main stagea DJ Snakea.

Ovo su prenijeli i ugledni IQ Mag, DJ Mag i Ticketfest. Mixmag, britanski magazin o elektronskoj muzici s dugom tradicijom, izvještavao je o proslavi 20 godina festivala, predstavljajući EXIT kao “najveći muzički događaj od početka pandemije”, koji se dogodio uz “neka od najvećih imena u elektronskoj muzici”.

U Novi Sad je doputovala ekipa Pollstara, jednog od vodećih stručnih magazina o koncertnoj industriji na svjetskom nivou i ima tradiciju dugu 40 godina!

“Pollstar je doputovao u Novi Sad kako bi svjedočio održavanju prvog evropskog festivala poslije skoro 18 mjeseci tišine na kontinentu”, napisali su autori ovog magazina. Dodali su da je na “spektakularnu Petrovaradinsku tvrđavu” došlo 180.000 posjetitelja, a da je održavanje festivala “podvig omogućen dobro osmišljenim konceptom sigurnosti i neumornim pregovorima sa donosiocima odluka”.

Za održavanje EXIT-a čulo se i u Kini! Poznate pekinške dnevne novine Guangming Daily izvještavale su o festivalu kao o „velikom muzičkom događaju koji se održava svake godine u Srbiji“, dodajući da ovogodišnje izdanje ima „drugačije značenje“. Ova vijest je na kineskim društvenim mrežama podjeljena više od milion puta!

Interes stranih medija za ovo izdanje Exita bilo je među najvećima u istoriji o održavanju Exita izveštavali su i The Guardian, The Sun, TagMag, Dancin Astronaut, QZ, Vice, Radio Free Europe/Radio Liberty, Euronews. Festival je pratilo više od 350 medija iz zemalja širom svijeta, među kojima su, pored evropskih, i SAD, Brazil, Indija, Kina, Meksiko, Australija…

Dušan Kovačević, osnivač festivala Exit

Zaista se dogodilo ono što je osnivač Exita Dušan Kovačević u intervjuu za IQ Mag u aprilu najavio:

“Prvi EXIT je održan poslije desetljeća ratova i siromaštva u Srbiji i na Balkanu. Nakon tog desetljeća izolacije, želja za normalnim životom među ljudima je dovela do eksplozije pozitivne energije, koja je bila toliko jaka da je kreirala legendu o EXIT-u koja se i danas prepričava. Zbog pandemije i činjenice da više od godinu dana ljudi žive u nenormalnim uslovima, djeluje kao da će se istorija ponoviti, tako da ove godine očekujemo veoma snažan pozitivan naboj koji će ovogodišnji EXIT upisati u istoriju kao jedan od najposebnijih izdanja festivala.”

Exit mobile version