Site icon olovka.info

Svijet se oprašta od kraljice Elizabete

Sahrana Elizabete

Sahrana kraljice Elizabete II održaće se danas u Vestminsterskoj opatiji prije nego što Njeno Veličanstvo bude položeno uz svog pokojnog supruga, princa Filipa, u kapeli Svetog Džordža u Vindzoru.

Očekuje se da će London biti u punom kapacitetu dok se stotine hiljada ljudi spuštaju u glavni grad kako bi gledali povorke koje se odvijaju tokom istorijskog dana žalosti. Stotine stranih predstavnika koji su sinoć bili na prijemu u Bakingemskoj palati koji je sinoć organizovao kralj Čarls III takođe će biti prisutni, uključujući američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Kraljica je svečano ležala u Vestminster Holu s djecom i unucima koji su odvojeno bdijeli u petak i subotu. Kovčeg će potom biti prevezen državnom lafetom za koji se brine Kraljevska mornarica od 1901. godine, kada je uklonjen iz aktivne službe za sprovod kraljice Viktorije.

Kraljevski ožalošćeni članovi hodaće odmah iza kraljičinog sanduka. To uključuje kralja i njegovu braću i sestre, vojvodu od Jorka, princezu Rojal i grofa od Veseksa.

Exit mobile version