Site icon olovka.info

SVE O EURU 2020: Najspecifičniji Euro u istoriji počinje večeras – OTVARAJU Italija i Turska

evropsko fudbalsko prvenstvo

Svečanom ceremonijom otvaranja i utakmicom Italija – Turska koja se igra na stadionu Olimpico u Rimu od 21 sat, večeras će početi 16. Evropsko fudbalsko prvenstvo koje će trajati do 11. jula.

Turnir, koji će se održati u 11 gradova u 11 evropskih zemalja, prvobitno je bio zakazan od 12. juna do 12. jula 2020, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa i pomjeren je za 2021. godinu.

Šampionat je zadržao službeni naziv Euro 2020, a smotra najboljih evropskih selekcija prvi put u istoriji održaće se u 11 gradova, nakon što su Dublin i Bilbao otkazali domaćinstva, a za jednog od organizatora turnira naknadno je izabrana Sevilja.

Rimski stadion Olimpico biće domaćin uvodne utakmice 11. juna između Italije i Turske, dok će se na engleskom nacionalnom stadionu Wembleyju igrati veliko finale 11. jula.

Svaki će stadion biti domaćin tri utakmice u grupnoj fazi, koje će se igrati između 11. i 23. juna.

Evropsko fudbalsko prvenstvo EURO 2020

Gradovi i stadioni domaćini

  1. Amsterdam (Nizozemska) – Johan Cruyff Arena
  2. Baku (Azerbejdžan) – Olimpijski stadion
  3. Sevilla (Španija) – Stadion Ramon Sanchez-Pizjuan
  4. Bukurešt (Rumunija) – Arena National
  5. Budimpešta (Mađarska) – Arena Puškaš
  6. Kopenhagen (Danska) – Parken Stadion
  7. Glasgow (Škotska) – Hampden Park
  8. London (Engleska) – Wembley
  9. Minhen (Njemačka) – Allianz Arena
  10. Rim (Italija) – Stadion Olimpico
  11. Sankt Peterburg (Rusija) – Krestovsky Stadion

Format takmičenja i prisustvo gledalaca

Dvadeset i četiri ekipe podijeljenje su u šest grupa i igraće ukupno 51 utakmicu na turniru. Pobjednici i drugoplasirani iz svake grupe proći će u nokaut fazu, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Osmina finala Evropskog prvenstva igraće se od 26. do 29. juna, četvrtfinala su 2. i 3. jula, polufinala 6. jula na Wembleyju, a i finale se igra na istom stadionu 11. jula.

Zbog pandemije koronavirusa i ograničenog broja okupljanja ljudi na javnim mjestima, stadioni neće biti ispunjeni u punim kapacitetima, te je UEFA zatražila od svakog grada domaćina da osmisli plan za gledaoce u saradnji s njihovim vladama i zdravstvenim institucijama.

Tako su domaćini turnira potvrdili svoje kapacitete stadiona, u rasponu od 25 do 100 posto, a jedini stadion koji će moći primiti maksimalan broj gledalaca je Puškaš Arena u Budimpešti.

Francuska najveći favorit

Prema mišljenjima stručnjaka i analitičara, aktuelni svjetski prvak i evropski vicešampion Francuska, glavni je favorit za titulu. Nije pretjerano reći da Trikolori na raspolaganju imaju nevjerovatan broj kvalitenih igrača, koji mogu formirati gotovo tri podjednako snažna sastava, a povratak u tim Karima Benzeme dodatno je osnažio i onako moćnu ekipu.

Selektor Didie Dešam će tako biti na slatkim mukama u potrazi za idealnim sastavom, jer nema mnogo reprezentacija takvog kvaliteta i širine na svakoj poziciji poput Francuske.

Velike šanse daju se i Engleskoj koja ima mladu i poletnu reprezentaciju i eventualnu završnicu igrali bi na svom terenu, ali projektovani žrijeb nije baš idealan za Gordi Albion, te će njihov uspjeh dosta zavisiti i od toga.

Među favoritima je i branitelj naslova Portugal koji je na prošlom Euru iz drugog plana došao do prve titule prvaka Starog kontinenta, a i sada imaju velike ambicije.

Čini se da su ovoga puta još i jači, ali grupa s Francuzima i Nijemcima mogla bi značiti da će neko od favorita već u ranoj fazi otpasti, te će Portugal već na startu imati težak zadatak da se domogne naredne runde takmičenja.

U drugom redu favorita su selekcije Njemačke, Belgije, Španije, Nizozemske i Italije. Iako imaju veliki individualni kvalitet, gotovo sve nabrojane reprezentacije nisu djelovovale toliko uvjerljivo u posljednje vrijeme i pitanje je u kakvoj formi dolaze na Euro.

Ipak, posebno opasni iz drugog plana mogli bi biti Italijani koji su u nevjerovatnom nizu od 27 utakmica bez poraza, odlično vođeni od strane Roberta Manćinija, koji je napravio jako kompaktnu i uigranu ekipu, a čija će najveća prednost biti jak kolektiv.

Iako su aktuelni svjetski viceprvaci, reprezentaciji Hrvatske se ne daju velike šanse u borbi za medalju. Razlog za to su prilično slabi rezultati u Ligi nacija i kvalifikacijama za SP, ali poznato je da popularni Vatreni igraju najbolje kada je to najpotrebnije i ne treba ih prerano otpisati.

Finska i Sjeverna Makedonija po prvi put će igrati na jednom velikom takmičenju, a Škoti će igrati na Euru prvi put nakon 1996. godine.

Španija i Njemačka rekorderi su sa po tri evropske titule, Francuska je dva puta bila prvak Evrope, a evropsku krunu osvajali su i SSSR (1960.), Italija (1968.), Čehoslovačka (1976.), Nizozemska (1988.), Danska (1992.), Grčka (2004.) i Portugal (2016.)

EVROPSKO FUDBALSKO PRVENSTVO Slogan, lopta i maskota turnira

Službeni slogan turnira je “Live It. For Real”, a osmišljen je kao podrška navijačima da utakmice gledaju uživo na stadionima širom Evrope.

Lopta Uniforia

Lopta Uniforia koju je dizajnirao Adidas biće zvanična lopta kojom će se igrati svi mečevi turnira, a njeno ime je izvedeno iz portmanteaua – lingvističkog naziva za nove riječi koje kombinuju dva značenja, u ovome slučaju “jedinstva” i “euforije.

Službena maskota Skillzy

Službena maskota turnira je Skillzy – lik nadahnut ” freestyle” i uličnim nogometom.

Nizozemski DJ i producent Martin Garrix autor je zvanične himne za Euro 2020 pod nazivom “We Are The People”, a pjesma slavi glavnu temu Eura – zajedništvo, pogotovo u svjetlu svih izazova s kojima se svijet u posljednje vrijeme suočio, s naglaskom na specifičnost ovog turnira koji se po prvi puta igra u cijeloj Evropi.

Pjesmu legendarnog nizozemskog DJ-a izvest će Bono Vox i The Edge iz grupe U2, a premijerno će biti emitovana u cjelini na ceremoniji otvaranja na stadionu Olimpico u Rimu.

EVROPSKO FUDBALSKO PRVENSTVO Raspored svih utakmica Evropskog prvenstva:

GRUPA A

1. kolo:

2. kolo:

3. kolo:

GRUPA B

1. kolo:

2. kolo:

3. kolo:

GRUPA C

1. kolo:

2. kolo:

3. kolo:

GRUPA D

1. kolo:

2. kolo:

3. kolo:

GRUPA E

1. kolo:

2. kolo:

3. kolo:

GRUPA F:

1. kolo:

2. kolo:

3. kolo:

Exit mobile version