Site icon olovka.info

Stranci lažnim potvrdama o vakcinaciji traže njemački kovid pasoš

njemačka kovid sertifikat

Nemacka policija prijavljuje ucestale poku·aje stranaca iz susednih zemalja da falsifikovanim potvrdama o vakcini podignu digitalni sertifikat, takozvani kovid paso·. Za·to? Ni policiji nije ba· jasno.(dpa - standardna prava upotrebe) Foto: Stefan Puchner/dpa

Njemačka policija prijavljuje učestale pokušaje stranaca iz susjednih zemalja da falsifikovanim potvrdama o vakcini podignu digitalni sertifikat, takozvani kovid pasoš. Zašto? Ni policiji nije baš jasno.

Ti pokušaji najčešći su na jugu, uz granicu sa Austrijom, rekao je portparol pokrajinske policije u Minhenu.

Tri četvrtine od stotinak pokušaja koje je policija otkrila samo u okrugu Lindau počinili su stranci. Oni su od njemačkih ljekara ili apotekara zahtijevali sertifikat uz lažnu potvrdu o vakcinaciji.

“Zato je barem jasno zašto zahtjev podnose u blizini granice,” rekao je portparol. Nije, međutim, jasno zbog čega se lažno vakcinisani iz Austrije i Švajcarske odlučuju za njemačke apoteke i ordinacije.

Policija upozorava da je falsifikovanje potvrda krivično djelo koje nosi ozbiljnu novčanu kaznu.

Dvije žene iz Austriji prošle sedmice su pokušale dobiti sertifikat lažnim potvrdama u jednoj apoteci u Lindauu. Za izlazak iz pritvora do vjerovatnog suđenja zbog falsifikovanja morale su da polože kauciju izraženu četvorocifrenim brojem.

(DPA)

Exit mobile version