Site icon olovka.info

Šta treba da znate prije odluke da udomite ljubimca?

udomljavanje ljubimaca

Ljubitelj ste životinja i želite da kupite ili udomite kućnog ljubimca koji će vam biti dio porodice. Iako je to pozitivna odluka, izuzetno je bitno da budete spremni da vodite brigu o živom biću i pružite mu ljubav koju zaslužuje.

Evo o čemu bi trebalo da povedete računa prije odabira kućnog ljubimca.

Zašto želite kućnog ljubimca?

Često ljudi izbjegavaju odgovor na ovo pitanje sve do nabavke kućnog ljubimca. Inače, ne bi trebalo da donesete ishitrenu odluku i nabavite ga jer to želi vaše dijete ili zato što ga imaju vaši prijatelji, poznanici i sl. Na samom početku trebalo bi da budete svjesni da su sve obaveze oko ljubimca na vama, te da to mora biti želja onoga ko će se zaista brinuti o njemu.

Kupovina ili usvajanje kućnog ljubimca je važna odluka, a oni zahtijevaju vrijeme, novac i strpljenje, ali možda i najbitnije, dugoročnu posvećenost, pa je potrebno dobro razmisliti prije nego što se odlučite na ovaj korak.

Koliko imate slobodnog vremena?

Među najbitnijim stavkama kod kupovine ljubimca je koliko ste spremni da uložite vremena u brigu o kućnom ljubimcu. Recimo, ako se odlučite za psa, njega bi trebalo da šetate tri puta dnevno, ali ako, na primjer, odaberete ribicu, njoj ćete posvetiti nešto manje pažnje.

Prije nego što se odlučite za kućnog ljubimca, zapitajte se koliko slobodnog vremena imate. Ako mnogo radite, a ni ostali ukućani nisu često kod kuće, razmislite o ribicama, za koje vjerovatno treba odvojiti najmanje vremena.

Neka vam bude na umu da su neke pasmine vrlo zahtjevne, traže stalno prisustvo i pažnju vlasnika, pa ih ne možete dugo ostaviti same.

Možete li priuštiti kućnog ljubimca?

Kućni ljubimci donose sreću u život ljudi, ali trebalo bi da budete spremni na odricanja i promjenu životnog stila. Kućni ljubimac košta, a ne govorimo samo o njegovoj kupovini, već o višegodišnjim troškovima odgoja, prehrane, liječenja… Tu su i troškovi veterinara, opreme (kućice, ograde, boksovi, akvarijumi, povoci, ogrlice…), potrošnog materijala (pijesak za WC, piljevina, kost…), a kod nekih i profesionalnog šišanja. U zavisnosti od vrste životinje, ti troškovi znaju biti visoki.

Šta s ljubimcem tokom godišnjeg odmora/putovanja?

Ako često putujete, neophodno je da imate podršku porodice, komšija ili prijatelja, jer će vaš ljubimac trebati pažnju i brigu, bez obzira na vaše planove ili želje.

Recimo, ako želite otputovati negdje, a taj hotel ili neki drugi smještaj ne prima kućne ljubimce, tada će vam svakako biti potrebna pomoć za čuvanje ljubimca, odnosno osoba kojoj ćete se moći obratiti i zamoliti da pripazi na njega.

Imate li dovoljno prostora za kućnog ljubimca?

O ovome je potrebno unaprijed razmišljati, jer, ako na primjer, živite u garsonjeri u kojoj se spotičete sami o sebe, tada ne bi bilo poželjno da nabavite, recimo, većeg psa.

Svakako provjerite kakav dom treba kućnom ljubimcu kojeg želite.

Ako ste podstanar, provjerite s vašim stanodavcem slaže li se sa držanjem određene vrste kućnog ljubimca.

Da li imate alergije, astmu i ostale respiratorne bolesti?

Prije kupovine/usvajanja kućnog ljubimca vrlo je važno provjeriti da li ste vi ili neko od članova vaše porodice i bitnih osoba koje vam često dolaze u posjetu alergični na životinjsku dlaku ili perje.

Onima koji su alergični savjetuje se da ne drže kućne ljubimce ili, ako ih već imaju, da ih redovno kupaju.

Najbitnije je da životinja ne dolazi u prostor gdje spava alergična osoba, a cijeli stan je neophodno svakodnevno temeljno usisati.

No, ako baš želite nekog ljubimca sa dlakama, pazite da se manje linja.

Da li imate stan, kuću, dvorište?

Često na odluku o tome kojeg ćete ljubimca uzeti, a pogotovo kod izbora veličine psa, utiče i to u kolikom prostoru živite i gdje želite da pas boravi. Ukoliko se odlučite za balkon ili terasu, psu treba da osigurate adekvatan prostor, a ako imate dvorište, trebalo bi i da ga ogradite.

Uzmite u obzir da je vašem ljubimcu potreban adekvatan prostor i ne zaboravite da se veliki broj osoba boji različitih životinja, bilo da se radi o malom psu, zmiji, ptici ili mački, te imajte razumijevanja, a pogotovo prema maloj djeci.

Ako ljubimac odrasta u stanu, treba da budete spremni na čišćenje izmeta, prljavih otisaka, ali i na izgreban i izgrizen namještaj.

/Nezavisne/

Exit mobile version