Site icon olovka.info

Šta nas tokom avgusta očekuje u regionalnim bioskopima?

Repertoari regionalnih bioskopa avgust 2019

Vrela druga polovina avgusta u rashlađenim bioskopima širom regiona. Zvuči kao potencijalno prijatna dva večernja sata u modernim bioskopskim salama. Da li će nas avgust u bioskopima i filmski sadržajno zadovoljiti? Potencijala ima. Da li će potencijal prerasti u kvalitet i zadovoljstvo? Pogledajmo pa ćemo suditi. Ovom prilikom bavićemo se najavom avgustovskih potencijalnih stranih i domaćih filmskih hitova.

1. Bilo jednom u Holivudu (Once Upon a Time … in Hollywood)

Najočekivaniji film, ne samo avgusta, već moguće i cijele 2019, je deveti Tarantinov film “Bilo jednom u Holivudu”. Od Tarantina se uvijek očekuje najviše jer dosadašnjom filmografijom postavio je ljestvicu jako visoko. Uz glumačku postavu sa Dikapriom, Pitom, jednom ad najaktuelnijih holivudskih ljepotica Margo Robi i Al Paćinom u jednoj od sporednih uloga, od ovog filma se mora očekivati baš mnogo.

Inače, Bilo jednom u Holivudu priča je o pomalo zaboravljenom glumcu i njegovom dvojniku. Oni kreću put Holivuda kako bi našli svoje mesto u filmskoj industriji daleke 1969. Radnja filma se odvija u Los Anđelesu, u vrijeme procvata hipi pokreta. Glavni likovi u filmu su Rik Dalton (Leonardo Dikaprio), bivša zvijezda vestern TV serije i njegov dugogodišnji filmski dvojnik Klif But (Bred Pit). U zlatnoj fazi Holivuda oni se bore za uspjeh u svjetskoj prestonici filmske industrije koju zbog mnogih promjena jedva i prepoznaju. Rik ima poznatu komšinicu – Šeron Tejt (Margo Robi) holivudsku glumicu, inače suprugu čuvenog režisera Romana Polanskog koja je ubijena u krvavom pohodu Čarsla Mensona i njegovih sljedbenika. Čarlsa Mensona u filmu glumi Dejmon Herimen.

Film je imao svjetsku premijeru u maju ove godine Kanu, a u julu se počeo prikazivati u američkim bioskopima. Samo prvog vikenda prikazivanja u SAD zaradio je više od 40 miliona dolara što je najveća zarada bilo kojeg Tarantinovog filma početnog vikenda. Na prestižnom filmskom portalu imdb.com film je ocijenjen veoma visokom ocjenom 8.4. Odličan početak i mnogo razloga za pogledati ovaj film.

2. Bijela vrana (The White Crow)

Biografska drama u režiji Ralfa Fajnsa o Rudolfu Nurejevu, genijalnom ruskom baletanu čiji je prebjeg na Zapad zapanjio svijet u trenutku kada je Hladni rat bio na vrhuncu. Nurejeva igra Oleg Ivenko. Nurejev je svojevremeno bio najveća svjetska baletska zvezda. Njegove veze sa umjetnicima sa Zapada stvorili su mu probleme sa KGB-om kada je Hladni rat bio na vrhuncu.

Od ovog se filma ne očekuje blokbasterski učinak, ali Ralf Fajns kao režiser i zanimljiv život Rudolfa Nurejeva, obećava jako dobar film u britanskoj produkciji.

3. Delirijum tremens

Novi film proslavljenog režisera Gorana Markovića tragikomedija je snimljena po veoma uspješnoj istoimenoj pozorišnoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta. Ova crna komedija priča nam priču o slavnom glumcu koji se alkoholom bori i pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Nažalost, upada u alkoholno ludilo, završava u bolnici i kroz niz komičnih situacija pokušava da nađe izlaz, družeći se pritom sa bolesnicima iz sobe. Plejada sjajnih domaćih glumaca predvođena Tihomirom Stanićem, Goricom Popović, Anitom Mančić i drugima, sigurno će vas nasmijati do suza. Naravno, smijeh će imati pomalo gorak ukus karakterističan za domaće filmove žanra crne ili tragikomedije.

4. Pad anđela

Poslije Pada Olimpa i Pada Londona, ovo je treći film u franšizi sa Džeraldom Batlerom i Morganom Frimanom u glavnim ulogama. U trećem filmu franšize agentu Beningu (Batler) namješten je pokušaj atentata na predsjednika SAD (Friman). Primoran je da iz te situacije izvlači i vlastitu agenciju i FBI. Istovremeno pokušava otkriti stvarnu prijetnju.

Za one koje vole ovu vrstu tipičnog holivudskog spektakla po principu “sam protiv svih”, ovo će vjerovatno biti dobar ugođaj i zadovoljstvo od 114 minuta koliko film traje. Ostali imaju dovoljno izbora i mogu pogledati nešto mirnije i smislenije…

5. Umjetnost vožnje po kiši (The Art of Racing in the Rain)

Ne baš uobičajen film. Zasnovan na bestseleru Garta Stajna, “Umjetnost vožnje po kiši” topla je priča koju pripovijeda duhovit i filozofski nastrojen pas po imenu Enco (glas psu daje Kevin Kostner). Kroz svoju vezu s vlasnikom, Denijem Sviftom (Majlo Ventimilja), vozačem Formule 1 u usponu, Enco zadobija duboki uvid u ljudski život i shvata da se tehnike potrebne na trkačkoj stazi mogu koristiti da se uspešno upravlja životnim putovanjem. Film prati Denija i ljubavi njegovog života – njegovu ženu, Iv (Amanda Sajfred), njihovu malu ćerku Zoi (Rajan Kira Armstrong) i njegovog iskrenog i najboljeg prijatelja, psa Enca.

Pored pomenutih filmova, tokom avgusta na repertoaru regionalnih bioskopa moći ćemo pogledati i još nekolicinu filmskih ostvarenja. Tu je i tinejdž komedija Dobri momci (Good Boys), koju je pravila ista ekipa koja iza sebe ima animiranu komediju Zabavu viršli i još neke zanimljive filmske uratke.

Biće vjerovatno zanimljivo pogledati i animirani film Angry Birds 2, titlovanu ili sinhronizovanu verziju. Ljubitelji horora moći će pogledati Jezive priče iz mraka (Scary Stories to Tell in the Dark).

Zanimljivo ostvarenje mogao bi biti i akcioni film sa damama u glavnim ulogama, kod nas preveden kao Kraljice zločina (u originalu The Kitchen). Melisa Mekarti, koju smo do sad mogli gledati uglavnom u pitkim komedijama, igra glavnu mafijašicu u filmu čija radnja se odvija tokom sedamdesetih godina u zapadnom dijelu Menhetna u Njujorku, poznatim pod nazivom “Hell´s Kitchen”. Prati žene mafijaša koje vješto preuzimaju posao od svojih muževa koji su u zatvoru. Film je rediteljsko-scenaristički debi Andreje Berlof koja je 2016. nominovana za Oskara, za scenario filma Pravo iz Komptona (Straight Outta Compton).

Romeo Drljić, olovka.info

Exit mobile version