Site icon olovka.info

Srbija podržala mjere EU protiv Bjelorusije

eu sankcije bjelorusija

Evropska unija pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim mjerama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za bjeloruske aviokompanije.

Odluka o ovim restriktivnim mjerama EU donijeta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.

Pored Srbije, ovim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Sjeverena Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.

EU uvela nove sankcije

Ministri spoljnih poslova EU proširili su danas odluku o sankcionisanju 78 bjeloruskih pojedinaca i 8 entiteta zbog, kako se navodi, ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji i nasilne represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima.

U saopštenju Savjeta EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mjera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim slijetanjem leta kompanije “Ryanair” u Minsku, Bjelorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem bjeloruskih vlasti novinar Roman Protasevič i Sofija Sapega.

Među sankcionisanima je i nekoliko istaknutih poslovnih ličnosti koje podržavaju i imaju koristi od Lukašenkovog režima.

Restriktivne mjere EU prema Belorusiji sada se primjenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.

Oni koji su imenovani podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.

Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na bjelorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog sa širim društvom i da izbjegne dalju represiju.

Foto: Free-Photos, Pixabay

(Tanjug)

Exit mobile version