Site icon olovka.info

Smuti od kafe za savršeno jutro

Smuti napici su puni antioksidanata, vitamina i drugih hranjivih materija, a u zavisnosti od toga koje sastojke stavite u svoj smuti, zavisi i koji je krajnji efekat koji će vaše tijelo osjetiti.

Oni s više zelenih namirnica podstiču čišćenje organizma, oni citrusni su odlični tokom hladnih mjeseci i u vrijeme proljećnih virusnih infekcija, a oni s avokadom i bananom daće vam dovoljno snage za naporne fizičke izazove.

Ipak, u moru kombinacija postoji i jedan napitak koji predstavlja zdravi miks, a koji momentalno razbuđuje, ali i obezbjeđuje energiju do ručka. Njegov glavni sastojak je kafa. Za smuti od kafe bi se moglo reći da je doručak i kafa u jednom – brz, jednostavan, okrepljujući… Smuti s kafom je zasigurno napitak koji će vas razbuditi i držati sitim.

S bananom

Sastojci (za 3 šolje):

Smuti od kafe

Priprema:

Skuvati jaku crnu kafu i pustiti da se ohladi. Bademe preko noći držati potopljene u vodi (nije neophodno ali je poželjno).

U blender staviti oljuštene banane, hladnu kafu, mlijeko, natopljene bademe (bez vode u kojoj su stajali), urme (bez košpica), ovsene pahuljice (i njih preko noći možete preliti s malo vode i ostaviti da odstoje), čia seme, cimet, mlijeko i kockice leda pa sve dobro smiksati.

Umućenu smjesu nasuti u čaše i posuti s još čia sjemenki po želji.

S višnjama

Sastojci (za jednu osobu):

Priprema:

Izmiješajte sve sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. U napitku se nalazi 120 kalorija, dva grama proteina, 23 grama ugljikohidrata, tri grama prehrambenih vlakana i 19 grama šećera.

S orasima i cimetom

Sastojci (za jednu osobu):

Priprema:

U blenderu smućkajte sve sastojke dok ne dobijete gusti napitak. U napitku ima 410 kalorija, 18 grama proteina, 59 grama ugljikohidrata, šest grama prehrambenih vlakana i 40 grama šećera.

Čija i borovnice

Sastojci:

Priprema:

Kombinovati mlijeko, kafu, med i čija sjemenke i blendati na najnižoj brzini jako kratko. Prebaciti u teglicu i ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. Ujutru izblendati jogurt, borovnice i vaniliju i dodati preko čija smjese umućene veče prije. Ima 219 kalorije, 16 grama šećera, masnoće 14 grama, sedam grama proteina na jednu teglicu smutija.

Recept preuzet sa bloga Ja u kuhinji

Exit mobile version