Site icon olovka.info

Smjesa za prvu pomoć kada izgorite na suncu

izgoriti na suncu

Sigurno ste nekad iskusili opekotine od sunca, onda patite jer vas koža peče, svrbi, boli, pa zbog toga i ne spavate.

Evo šta treba raditi kada izgorite na suncu, savjetuju stručnjaci.

Napravite smjesu

Iako mnogi posežu za jogurtom i paradajzom, koji odlično hlade kožu i zaista pomognu, mnogi se kunu u smjesu jabukovog sirćeta i sode bikarbone

U pola litra hladne vode dodajte šoljicu jabukovog sirćeta i tri kesice sode bikarbone.

Rastvor dobro izmješajte, a onda uzmite komad tkanine (najbolje pamučnu pelenu), dobro natopite u smjesu, tako da tkanina pokupi i sav talog od sode, iscjedite i obložite izgorjelo mjesto.

Rastvor vratite u frižider i nakon 20 minuta ponovite postupak. Važno je da svaki put smjesu vratite u frižider, da se rastvor ne grije, jer kožu treba hladiti. Postupak ponavljajte što više i poslije prvog tretiranja kože vidjećete kako crvenilo nestaje.

Hladna voda

Kada prestanete sa tretmanom, ne tuširajte se odmah, neka soda ostane na koži i ne oblačite ništa preko. Kasnije se istuširajte što hladnijom vodom i nanesite kremu za hidrataciju, koja će dodatno umiriti crvenilo. Preporučuju se one s mentolom, koje će vam prijati.

Kako liječiti

Ovo su simptomi opekotina od sunca: crvenilo na koži, osjećaj peckanja i bol, otečenost i plikovi. Liječenje opekotina od sunca započnite tako što ćete pružiti koži ono što traži, a to je – ohladite kožu, hidrirajte tijelo i pijte dovoljno vode, popijte lijek protiv bolova, ne bušite plikove i izbjegavajte tijesnu odjeću.

Foto: Fabricio Macedo FGMsp, Pixabay

Exit mobile version