Site icon olovka.info

Šmit na udaru njemačke ZDF satirične emisije “Gdje on nešto odlučuje, tu trava više ne raste” VIDEO

kristian šmit zdf

Državni kanal u Njemačkoj sinoć je svoju satiričnu emisiju skoro u potpunosti posvetio Kristijanu Šmitu, visokom predstavniku u BiH, čiji mandat Republika Srpska ne priznaje, a predstavljajući ga kao super heroja “koji u Bosni i Hercegovini podržava srpske i hrvatske nacionaliste”.

Započinjući temu, voditelj Jan Bemerman izvadio je veliku posudu sa kinder jajima, sličnu onoj koja je korištena za žrijebanje za dodjelu mandata iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 u Dom naroda Federacije BiH nakon izbora.

O čemu se radi danas u ZDF Magazin Rojal? Pustićemo da to danas lutrija odredi – rekao je Bemerman, a zatim izvukao kutijicu kinder jajeta iz posude i iz nje ceduljicu.

Kristijan Šmit – pročitao je nakon toga Bemerman.

Bemerman se prvo osvrnuo na Šmitov rad u Njemačkoj, navodeći da je bio nekada državni sekretar u ministarstvu odbrane, te ministar poljoprivrede.

Uslijedio je klip u kojem se Šmit predstavlja kao osoba koja se zalaže za vrijednosti kao što su “disciplina, marljivost, ideje”.

Te tvrdnje je Bemerman podvukao, prikazujući video u kojem je Šmit u BiH izgubio kontrolu i vikao na novinarku N1 Adisu Imamović.

Bemerman je podsjetio da je Šmit u vrijeme kada je bio ministar poljoprivrede u Evropskoj uniji, bez konsultacije sa Vladom Njemačke, podržao upotrebu glifosata, komponenta herbicida za koju postoje sumnje da bi mogao biti kancerogen.

Gdje Šmit nešto odlučuje, tu trava više ne raste! – zaključio je voditelj.

Zatim je podsjetio da je Šmit u vrijeme kada je bio državni sekretar prisustvovao svečanosti koja je organizovana u čast vojnika Trećeg rajha, od kojih su neki počinili ratne zločine.

Čovjek iz CSU očito nema problema sa održavanjem ovakve tradicije, naprotiv. Šmit čak želi rehabilitovati jednog nacističkog heroja avijacije – navedeno je u segmentu koji je pušten u emisiji.

Radilo se o Verneru Moldersu, pilotu iz Drugog svjetskog rata.

Šmit ga je branio, navodeći da Molders “nije imao smeđe mrlje” na sebi.

Nije imao smeđe mrlje, samo je imao smeđu uniformu – navodi Bemerman, te prikazuje sliku Moldersa kako se rukuje s Adolfom Hitlerom.

Bemerman tvrdi da supruga Šmita privatno voli “pričati ljudima o tome kako je njen Kristijan poslan od Boga da spasi jednu zemlju, Bosnu i Hercegovinu”.

Ljubitelji Velike Hrvatske i Velike Srbije bi radije da od Bosne prave malu Bosnu. Božji predstavnik u Sarajevu, Kristijan Šmit, mora sad da se pobrine za mir – kaže Bemerman, te vadi igračku, lutkicu po liku Šmita.

Zatim, slijedi satirična reklama za figuricu koji ima specijalnu moć – Bonska ovlaštenja.

Voditelj je zatim nasuo čašicu “glifosata”, te satirično nazdravio “u ime prijateljstva sa srpskim nacionalistima, u ime prijateljstva sa hrvatskim nacionalistima”.

U nastavku se osvrnuo na odnos Šmita i Dragana Čovića, predsjednika HDZ u BiH.

Naredna tema koje se dotakao Bemerman su masovni protesti u Sarajevu i izmjene izbornog zakona koje je nametnuo Šmit.

Objašnjava da je Šmit želio “da izmijeni prilično loš izborni zakon”.

I uspio je, napravio ga je još gorim – tvrdi on, te pušta klip Šmita kako galami na novinarku kada ga je pitala za to.

Kristijan Šmit je jednostavno na dan izbora promijenio izborni sistem – zaključio je voditelj.

Zahvaljujući Kristijanu Šmitu sada je glas Hrvata četiri puta vrijedan koliko glas Bošnjaka, a glas jednog Srbina koliko glas 10 Bošnjaka – “objasnio” je.

Emisija je već prouzrokovala reakcije u Njemačkoj, piše N1.

Kristijan Šmit konačno dobija kritike u Njemačkoj koje zaslužuje zbog svoje destruktivne uloge u Bosni i Hercegovini – napisala je analitičarka Suzana Starikov na Tviteru.

Šmit je prouzrokovao dovoljno štete u Bosni i Hercegovini, mora se konačno vratiti u Bavarsku – dodala je ona.

/SrpskaInfo/

Exit mobile version