Site icon olovka.info

Slovenija uvodi rigoroznije mjere, na snazi od srijede

slovenija pct uslov

Slovenija je pooštrila protivepidemijske mjere, pa će od srijede, 15. septembra, tzv. PCT uslov, što znači da su osobe preboljele covid-19, da su vakcinisane ili imaju negativan test na korona virus, biti obavezan za sve zaposlene koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

U Sloveniji će od srijede, 15. septembra, biti uvedena rigoroznija primjena takozvanog PCT uslova za sve zaposlene koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga, odlučila je slovenačka Vlada s ciljem pooštravanja mjera protiv epidemije virusa korona.

To je odluka koju je vlada premijera Janeza Janše donijela na dopisnoj sjednici u subotu, prenosi portal Index.

Osim toga, zaštitne maske moraće nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može obezbijediti odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

Uslov PCT-a takođe moraju ispuniti i svi korisnici usluga, koji, ako nisu vakcinisani ili preboljeli kovid, testiranje plaćaju sami.

U novoj odluci vlade predviđeno je nekoliko izuzetaka, od kojih je jedna hitna nabavka osnovnim životnim potrepštinama.

Gdje će se primjenjivati nova pravila

PCT uslov od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

O primjeni novih mjera vlada će detalje iznijeti u ponedjeljak na konferenciji za novinare, ali, kako prenosi Slovenska televizija, odluka praktično znači da će i za ulazak u velike trgovačke centre uslov biti da je osoba vakcinisana, preboljela covid-19 ili ima negativan test. Od toga bi bile izuzete samo manje trgovine s prehrambenim proizvodima.

Ovakva odluka vlade motivisana je željom da se što više ljudi vakciniše prije vrhunca četvrtog talasa epidemije, koji se očekuje u oktobru.

U Sloveniji je u subotu zabilježeno 1.085 novih zaraza, uz 19.8 posto pozitivnih testova, a preminulo je troje oboljelih. U bolnicama su 274 covid-pacijenta, od čega 62 na intenzivnim odjeljenjima.

Foto: Manuel Fink, Pixabay

Exit mobile version