Site icon olovka.info

Skandal u Kanu zbog scena u filmu Pola Verhovena u kojima se kaluđerice lezbijke samozadovoljavaju statuom Djevice Marije TRAILER+FOTO GALERIJA

Pre mnogo godina, tačnije 1992. godine holandski reditelj Pol Verhoven izazvao je pravu oluju komentara na filmskom festivalu u Kanu i to sa filmom “Niske strasti” zbog provokativnih scena u kojima glumi Šeron Stoun. Danas je situacija ista, ali zbog filma “Benedeta” (Benedetta) koji je u trci za najbolji ovogodišnji film.

Ovaj reditelj dugo godina izaziva bes feministkinja, a sada je posebno na udaru zbog eksplicitnih scena seksa dvIJe žene i to kaluđerice. Kako kažu kritičari, ovo je ništa drugo nego bogohuljenje. Najveći šok izazvale su scene u kojima kaluđerice koriste statuu Device Marije kao seksualnu igračku.

Benedetta – zvanični trailer

Ipak, Paul smatra da nema čega da se stidi i da film realno pokazuje samo – običan život.

Zbog priče o dve monahinje u udaljenom italijanskom manastiru koje su u seksualnoj vezi ovo ostvarenje je otvorilo Pandorinu kutiju u Kanu sa žestokim raspravama i debatama i argumentima. Verhoeven je snažno podržao svoj film na konferenciji za štampu koja je usledila nakon projekcije Benedette. Oštro je kritikovao „novi puritanizam“ koji je zahvatio bioskop, čak je išao do te mere da je rekao da kritičari „ne žele da gledaju na stvarnost života“.

Film je napravljen po romanu “Neskromna delaŽivot lezbijske kaluđerice u renesansnoj Italiji” “Judith C. Brown.

– Kako možete da budete bogohulni zbog nečega što se dogodilo, to je istina – pitali su na konferenciju za štampu kao odgovor na negodovanje društvenih medija zbog nedozvoljene veze u središtu filma između italijanske opatice iz 17. veka i jedne od žena.

– Ne možete govoriti o bogohulstvu, o nečemu što se dogodilo pre četiri stotine godina. Mislim da je to pogrešno -dodao je režiser.

Belgijska zvezda Virginie Efira tumači nestašnu kaluđericu Benedetu Karlini kojoj je oduzet autoritet i (gotovo sve ostalo) kada je otkrivena njena strast prema koleginici monahinji. Velikobudžetni film, koji oduševljava prilično očiglednom erotičnošću, u trci je za glavnu nagradu u Kanu voe godine.

Iako su mnogi kritičari animirali film, a britanski list The Guardian rekao je da će “reditelj morati da ide da se ispoveda zbog filma, ali da će morati da mrmlja od stida”, BBC ga je proglasio „žarkim istraživanjem vere i organizovane religije“ pošto mu je dao ocenu od pet zvezdica.

Ostaje da se vidi i da li će dobiti Zlatnu palmu, što bi bila prva ovakva nagrada reditelju.

Exit mobile version