Site icon olovka.info

Sjajan potez Borusije Dortmund, pomoći će žrtvama velikih poplava u Njemačkoj

Borusia Dortmund poplave

Njemački klub Borusia Dortmund organizovaće humaniratnu utakmicu za pomoć žrtvama velikih poplava u ovoj državi u kojima je život izgubilo gotovo 100 osoba.

Grad Dortmund se nalazi blizu 120 kilometara od najpogođenijeg područja – u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, a direktor kluba Hans-Joakim Wacke najavio je da će humanitarna utakmica biti način da Borusija Dortmund organizuje pomoć za sve žrtve ove prirodne nesreće.

“Naše su misli uz žrtve ovih poplava, njihove porodice i prijatelje, kao i uz one koji su u strahu za svoj život i egzistenciju te profesionalne službe koji pomažu na terenu. Grozne su scene koje gledamo ovih dana, ali nas ohrabruju one u kojima ljudi pomažu jedni drugim u ovim teškim vremenima”, rekao je Wacke i dodao:

“To nas je potaknulo da i mi pomognimo, a mi ćemo organizirat humanitarnu utakmicu i sva sredstva uplatiti pogođenima. Voljeli bismo kad bi se ta utakmica odigrala praktički u našoj blizini, u Hagenu, koji je također poplavljen. U idućim ćemo danima sve organizovati i obavijestiti javnost.”

Najveće poplave zabilježene su u njemačkim pokrajinama Rajna-Palatinat i Sjeverna Rajna-Vestfalija, gdje su uništena cijela naselja.

Ovo se dešava nakon rekordne količine padavina u dijelovima Zapadne Evrope, zbog kojih su se velike rijeke izlile iz korita. Meteorolozi nastavak kiše predviđaju i narednih dana, a vodostaji u rijeci Rajni i njenim pritokama opasno rastu.

Vlasti u Njemačkoj navode da se 1.300 osoba za sada vodi kao nestalo. Problemima nema kraja jer je došlo do prekida u telekomunikacijama i do velikog broja osoba nemoguće je doći.

(Klix)

Exit mobile version