Site icon olovka.info

Šest dobojskih učenika u ponedjeljak kreću na jednomjesečnu praksu u Poljsku FOTO

Četiri učenika dobojske Ekonomske škole smjera poslovno-informatički tehničar i frizer i dva učenika Saobraćajne i elektro škole smjera tehničar računarstva i informatike, boraviće na jednomjesečnoj plaćenoj učeničkoj praksi u Poljskoj, koja je omogućena u okviru sporazuma o saradnji privrednih komora Republike Srpske i Poljske.

Direktor Ekonomske škole Tijana Vasiljević Stokić rekla je da se radi o dva učenika trećeg razreda smjera poslovno-informatički tehničar i dva učenika prvog razreda smjera frizer, koji će u ponedjeljak, 25. marta krenuti za Poljsku kako bi tokom jednomjesečnog plaćenog praktičnog rada dopunili stečena teorijska znanja.

Stokićeva je podsjetila da je šest učenika drugog i trećeg razreda smjera bankarski tehničar, poslovno-pravni, poslovno-informatički i ekonomski tehničar početkom godine bilo na jednomjesečnoj plaćenoj učeničkoj praksi u Novom Sadu, a prošle godine je deset učenika smjerova bankarski tehničar i poslovno-informatički tehničar te frizer praksu imalo u Budimpešti.

Ona je navela da je ova škola danas organizovala zajednički sastanak na kojem su svoja iskustva podijelili učenici koji su boravili u Budimpešti i Novom Sadu.

Predstavnica Privredne komore Republike Srpske Aleksandra Mihajlović Bijelić rekla je novinarima da učenici praksu obavljaju u sklopu projekta “Povezani kroz mobilnost”, koji se realizuje u okviru “Erazmus plus” programa, čiji je partner i Privredna komora Republike Srpske.

“Mi smo do sada realizovali tri mobilnosti. Dvije su bile u Srbiji po deset učenika ukupno 20 učenika. Jedna mobilnost u Mađarsku i evo sada spremamo u Poljsku, tako da će to ukupno biti 40 učenika”, izjavila je Bijelićeva, i istakla da je dobojska Ekonomska škola prva, kako se kaže, probila led.

Ona ističe da projekat ima za cilj da se djeca upoznaju o radnim navikama u drugim zemljama, te da jačaju druge kompetencije poput znanja o jeziku i socijalizaciju.

Petar Lukić, prvi razred Ekonomske škole frizerski smjer, očekuje nova iskustva boravkom u Poljskoj a za informacije o frizerskom salonu u kojem će obaviti praksu kaže da su pozitivne.

Na pozitivna iskustva o obavljenoj praksi u Novom Sadu ukazale su i učenice Kristina Gavrić, smjer poslovno pravni tehničar, i Ivana Kurtinović, smjer bankarski tehničar.

Gavrićeva kaže da je praksa koju je imala u Privrednoj komori Vojvodine i Fondu “Evropski poslovi” ispunila njena očekivanja, a Kurtinovićeva da je samostalno radila određene statističke proračune i da dio zarađenog novca čuva za majsku ekskurziju.

Milijana Đukić, smjer frizer, imala je prošle godine praksu u Budimpešti iz koje nosi samo lijepe uspomene. Kaže da su prakse u radu slične, da je pored radnog dijela imala i dovoljno vremena za fakultativni i organizovani obilazak grada.

Učenici Saobraćajne i elektro škole koji putuju na jednomjesečnu praksu u Poljsku su Bogdan Klopić i Ivan Prodić.

Exit mobile version