Site icon olovka.info

Savjeti i namirnice koji će vam pomoći da ublažite nadutost stomaka

nadutost stomaka

Sarme, pečenje, kolači i torte neazobilazan su dio svake praznične i slavske trpeze. Ipak, nakon tih neograničenih količina omiljenih slanih i slatkih specijaliteta, posljedice su neizbježne – nadutost stomaka i kako doći do daha!

Jasno je da je ovakvim specijalitetima teško odoljeti, pa zato umjesto da vam kažemo suzdržite se, predlažemo da primijenite neke od trikova kako da lakše svarite tešku hranu i tako sebi olakšate muke.

Spriječite nadutost stomaka

Svima nam je poznat onaj osećaj kada nam je stomak kao balon nakon obroka, ili u ovom slučaju više obroka. Ipak, postoji par trikova pomoću kojih možete da preduprijedite ili smanjite nadimanje.

Na primjer, postoje začini koji su u tom pogledu djelotvorni, poput cimeta, pa predlažemo da nakon obilatog ručka dok uživate u kafi istu začinite baš ovim začinom.

Sličan efekat imaju gorki začini, poput kima i komorača, koje možete dodati npr. čaju utiču na olakšano varenje, jer stimulišu lučenje želudačnih sokova.

SOPHIA biljne kapi za želudac

Takođe, zajedno sa nadutošću ide i problem sa gasovima. U ovom slučaju je potrebno da smirite i umirite svoj stomak – pomaže da ga ugrejete npr. flašom tople vode i ćebetom. 

Ublažite gorušicu

Još jedna ozbiljna nus pojava prazničnog hedonizma.  Gorušica nastaje zato što usljed teške i masne hrane – one koja je kisela, a ne alkalna, želudac upravo biva preopterećen kiselinom.

Kako biste to koliko toliko izbjegli, a i dalje jeli rusku salatu i sve ostalo, pokušajte barem da tokom jela ne pijete gazirane sokove. Takođe, nemojte odmah nakon jela da se preselite u ležeći položaj, već sjedite još neko.

I, naravno, pravi spas u slučaju gorušice je magična soda bikarbona! Dodajte jednu kašičicu sode u toplu čašu vode, i odmah ćete osećati olakšanje i da vam je želudac proradio. 

Čaj od nane sprječava nadutost stomaka

Vjerovatno vam je već poznato da čaj od nane djeluje umirujuće na vaš stomak. Tako da predlažemo da popijete jednu šolju i pola sata prije jela i pola sata nakon jela. Sigurno će vam biti lakše da savladate izazove praznične trpeze bez neprijatnih stomačnih tegoba. 

Sok od kupusa

Za ovaj magičan sastojak možda ipak niste znali. Ne kažemo da treba da vam zamijeni aperitiv ili čašu vina uz ručak, ali može da pritekne u pomoć kada se stvari zakomplikuju, a vi dođete do one tačke da ne možete da dišete.

Kupus fantastično djeluje na kiselinu i podstiče lučenje želučnih sokova za varenje. Potreban vam je svjež kupus i sokovnik koji će ovo povrće pretvoriti u sok.

Exit mobile version