Site icon olovka.info

Savjet bezbjednosti UN-a usvojilo dugo čekanu rezoluciju o Gazi: SAD i Rusija suzdržani

Rezolucija je usvojena nakon sedam dana odgode glasanja i intenzivnih pregovora kako bi se izbjegla veto od Sjedinjenih Američkih Država.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u petak je odobrilo ublaženi pokušaj povećanja humanitarne pomoći Pojasu Gaze i pozvalo na preduzimanje hitnih koraka “za stvaranje uslova za održiv prekid neprijateljstava”.

Rezolucija je usvojena nakon sedam dana odgode glasanja i intenzivnih pregovora kako bi se izbjegla veto od Sjedinjenih Američkih Država.

Usred globalnog bijesa zbog rastućeg broja smrtnih slučajeva u Gazi u 11 sedmica izraelskih napada, Sjedinjene Američke Države su bile suzdržane kako bi vijeću od 15 članova omogućilo usvajanje rezolucije koju su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Preostali članovi Vijeća glasovali su za rezoluciju osim Rusije koja je također bila suzdržana.

Nakon pregovora na visokoj razini za pridobijanje SAD, rezolucija više ne smanjuje kontrolu Izraela nad svim isporukama pomoći za 2,3 miliona ljudi u Gazi. Izrael nadzire ograničene isporuke pomoći u Gazu preko prijelaza Rafah iz Egipta i prijelaza Kerem Shalom pod izraelskom kontrolom.

Ali slabljenje jezika o prekidu neprijateljstava frustriralo je nekoliko članova vijeća, uključujući Rusiju s pravom veta i arapske države i države Organizacije islamske saradnje, od kojih neke, kažu diplomati, to vide kao odobrenje Izraelu da i dalje napada Gazu.

Usvojena rezolucija “poziva na poduzimanje hitnih koraka kako bi se odmah omogućio siguran, nesmetan i proširen humanitarni pristup i stvorili uvjeti za održiv prekid neprijateljstava”. Početni nacrt pozivao je na “hitni i održivi prekid neprijateljstava” kako bi se omogućio pristup pomoći.

Ranije ovog mjeseca Generalna skupština UN-a od 193 članice zatražila je humanitarni prekid vatre, a 153 države glasale su za potez na koji su Sjedinjene Američke Države uložile veto u Savjetu sigurnosti nekoliko dana ranije.

Ključna tačka spora tokom pregovora o rezoluciji usvojenoj u petak bio je početni prijedlog da se generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša ovlasti da se uspostavi mehanizam u Gazi za praćenje pomoći iz zemalja koje nisu strane u ratu.

Postignut je ublaženi kompromis da se umjesto toga od Guterresa traži da imenuje višeg humanitarnog koordinatora i koordinatora za obnovu koji će uspostaviti mehanizam UN-a za ubrzavanje pomoći Gazi preko država koje nisu strane u sukobu.

Koordinator bi također imao odgovornost “za olakšavanje, koordinaciju, praćenje i provjeru u Gazi, prema potrebi, humanitarne prirode” sve pomoći.

Savjet je takođe pozvao zaraćene strane “da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava i osuđuje sve napade na civile i civilne objekte, kao i svako nasilje i neprijateljstva protiv civila, te sva djela terorizma”.​

Exit mobile version