Site icon olovka.info

Savić: Izgradnjom novog kolektora u južnom dijelu Doboja biće riješen problem izlivanja oborinskih voda

oborinske vode

Grad Doboj je ozelenjen grad sa mnogo stabala na javnoj i privatnoj površini, a izgradnjom novog kolektora u južnom dijelu grada biće riješen problem izlivanja oborinskih voda na dvije kritične lokacije, izjavio je Srni načelnik gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Davor Savić.

“Intenzitet nedavne oluje i učestale elementarne nepogode pokazale su zdravlje stabala u našem gradu s obzirom na to da su samo tri stabla pala na javnu površinu”, rekao je Savić.

On je istakao da se blagovremeno reaguje na procjene stručnih lica da drvo predstavlja problem po bezbjednost građana ili imovine, nakon čega se ono orezuje ili uklanja, te naveo da se isto tako radi na podmlađivanju zasadima novih sadnica.

“Bulevar je najbolji primjer toga gdje smo zasadili oko 250 sadnica drveća koje se polako formiraju i dobijaju krošnje”, rekao je Savić.

Savić je istakao da razumije zabrinutost građana za imovinu u slučajevima jakog nevremena, najavivši da će izgradnjom novog kolektora biti riješena kritična mjesta u kojima se voda izliva iz šahtova.

Savić je kao kritične tačke naveo raskrsnice ulica Jug Bogdana i Cara Dušana /takozvani Rioprom/ i na uglu Cara Dušana i Vidovdanske ulice, pojasnivši da se voda izliva zbog prirodnog pada terena i starih odvoda cijevi oborinskih voda.

“Na taj odvod je priključen veći broj novih zgrada i kada je jači pljusak cijev nije tog promjera da može da odjednom primi svu količinu vode koja se izliva i zadržava na putu i do dvadeset minuta, nakon čega se povuče”, naveo je Savić.

U okolnostima kada se južni dio grada širi, Savić očekuje da će se navedeni problemi riješiti po okončanju projekta izgradnje novog kolektora otpadnih i oborinskih voda za taj dio grada.

On je istakao da se ovaj projekat u južnom dijelu grada koji se širi, realizuje zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama i prošao je sve revizije Evropske banke, a projektna dokumentacija je upućena na objavu.

“Dobijena je građevinska dozvola. Do kraja godine planirano je da se sprovede tenderska procedura i izabere izvođač radova, kako bi se već na proljeće krenulo sa izgradnjom”, rekao je Savić.

/SRNA/

Exit mobile version