Site icon olovka.info

Saša Paripović, predsjednik Sindikalne organizacije FZO RS: Članstvom u sindikatu čuvate svoje dostojanstvo

Saša Paripović sindikat fzo rs

„Ono što je primarno u mom opredjeljenju, ali i u budućem radu Sindikalne organizacije Fonda zdravstvenog osiguranja RS je rad na terenu i razgovor sa svakim radnikom pojedinačno. Samo tako možemo da predstavimo rad sindikata i dopremo do što većeg broja ljudi. Biti radnik, a ne biti sindikalac isto je što biti vojnik, ali ne i borac. Zato je jako važno da radnici shvate da članstvom u sindikatu čuvaju svoj dignitet i dostojanstvo“, poručio je ovo u intervjuu za portal olovka.info Saša Paripović, novoizabrani predsjednik Sindikalne organizacije FZO RS .

On kaže da je novo rukovodstvo Sindikalne organizacije FZO RS za veoma kratko vrijeme održalo sastanak sa svim sindikalnim povjerenicima upravo u cilju sagledajavanja svih nedostataka u radu u prethodnom mandatu, ali su i dati prijedlozi za unaprjeđenje sindikalnog rada za ubuduće.

Dejan Kusturić, direktor FZO RS

„Takođe, održan je sastanak i sa vršiocem dužnosti direktora FZO RS Dejanom Kusturićem na kojem je bilo riječi i o bitnim temama za zaposlene u Fondu i mogućnostima da se unaprijed naš položaj. Vjerujem da ćemo zajednički, kroz inicijative i aktivnosti koje vodimo učiniti sve da se prava radnika nadograđuju“, istakao je Paripović.

Budući da je u pripremi novi pojedinačni kolektivni ugovor, koje je prijedloge pripremio sindikat kada je riječ o unaprjeđenju prava radnika FZO RS?

Svjesni činjenice da u FZO RS ističe Pojedinačni kolektivni ugovor, mi smo održali sjednicu sindikalnog odbora u Bijeljini upravo kako bi razmatrali sve mogućnosti kojima bi dodatno unaprijedili položaj zaposlenih u Fondu. Naš primarni zahtjev je uvođenje sistematskog pregleda za sve zaposlene u Fondu koji bi se ugradio u novi pojedinačni kolektivni ugovor. Osim toga, razmatrale su se i mogućnosti povećanja broja dana godišnjeg odmora, plaćena i neplaćena odsustva, poboljšanje statusa pripravnika kao i uvećanja pojedinih naknada. I sa direktorom Fonda na sastanku postignuta je načelna saglasnost da se produži pojedinačni kolektivni ugovor sa svim dostignutim pravima, a da se u narednih nekoliko mjeseci sprovedu sve analize i proračuni za obezbjeđenje sredstava kako bi se ispunili i ovi naši predloženi zahtjevi. Vjerujemo da će direktor pokazati svoju opredeljenost da pored racionalizacije troškova, finansijske stabilizacije zdravstvenog sistema, unaprjeđenje rada Fonda, učini sve kako bi se dodatno unaprijedio položaj radnika u Fondu.

Sindikat uprave u okviru kojeg djeluje i sindikalna organizacija FZO RS bori se za vraćanje toplog obroka i regresa. Dokle se stiglo sa tom inicijativom i kakve su šanse da zaposlenima vrati ovo pravo?

Na posljednjoj skupštini Sindikata uprave RS, a na inicijativu naše sindikalne organizacije, usvojen je zaključak kojim se obavezuje rukovodstvo Sindikata uprave da obavi razgovore sa svim parlamentarnim strankama u Narodnoj skupštini Republike Srpske u cilju usklađivanja Zakona o platama za zaposlene u javnim službama RS sa Zakonom o radu, kako bi se vratili topli obrok i regres. Tokom mjeseca jula delegacija Sindikata uprave RS, koju sam i ja predstavljao, obavila je razgovor sa većinom poslaničkih klubova. Pozivu se nisu odazvali NDP, Klub nezavisnih poslanika i Savez za BiH. Očekujemo da će veoma brzo u parlamentarnoj proceduri narodni poslanici odlučivati o ovom pitanju, jer je sindikat učinio sve da se radnicima vrate topli obrok i regres. Učiniću sve da ova inicijativa rezultira vraćanjem toplog obroka i regresa i to od 1. januara 2021. godine.

Zašto je važno biti član sindikata? Koje su prednosti radnika koji su članovi sindikalne organizacije?

Saša Paripović, novoizabrani predsjednik Sindikalne organizacije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Obično se radnici sjete sindikata kada im na vrata zakuca problem. Međutim, važno je znati da radnik kroz članstvo u sindikatu nikada nije prepušten na milost i nemilost problema sa kojim se susreće. Drugu stvar koju radnici trebaju znati da sindikalno organizovano pregovaraju, dok pojedinačno – mole. Kao član sindikata, radnik u Fondu ostvaruje besplatnu pravnu zaštitu, kroz pravnu službu i advokatski tim, čije troškove pokriva Sindikat uprave. Sve ugovore o robno-novčanoj razmjeni ćemo revidirati sa ciljem da se oni odnose samo na članove sindikata, jer su to benefiti rada sindikata. Radnici nemaju pravo da se ljute na ovakav stav, jer će ubuduće novi posebni kolektivni ugovor biti uređen tako da se primjenjuje samo na članove Sindikata, dok bi se za ostale radnike primjenjivali opšte odredbe. U našem društvu je trenutna situacija da radnici koji nisu članovi sindikata su ujedno i najglasniji kritičari rada sindikata. Postavlja se logično pitanje da li sindikat treba, u svim izazovima koji su pred nama, da štiti, brani i uređuje prava za sve zaposlene ili isključivo za članove Sindikalne organizacije Fonda. Svjesni smo da u prethodnom periodu nije postojala adekvatna komunikacija među članovima sindikata, zbog čega se dešavalo da ljudi usljed nedostatka informacija istupe iz sindikata. Ovo je prilika da pozovem sve radnike da me slobodno kontaktiraju ili da se jave svom sindikalnom povjereniku koji ih može informisati o svim našim aktivnostima i približiti rad sindikalne organizacije. Tu smo da zajedno poboljšamo status svih zaposlenih.

Koliko ste zadovoljni odzivom radnika FZO RS kada je u pitanju učlanjenje u sindikat i šta mislite zbog čega su radnici letargični kada je u pitanju aktivnije učešće u borbi za bolja radnička prava?

Kada je u pitanju učlanjenje u sindikat moram da kažem da se na tom polju vidi uspjeh, jer nam se javlja i pristupa sve veći broj radnika. Planirano je da obiđemo sve organizacione jedinice Fonda, Direkciju, filijale i poslovnice, te obavimo razgovore sa svim zainteresovanim radnicima, pa zato vjerujem da će taj broj biti još veći, posebno kada im približimo naš rad i ukažemo na prednosti koje imaju članovi sindikata. Socijalna sigurnost, besplatna pravna pomoć kao i humanitarna i solidarna pomoć koju pruža sindikat svojim članovima, ali i učešće na sportsko-rekreativnim susretima kao i druge vrste izgradnje kolektivnog duha koje planiramo su sigurno dovoljan razlog da nas radnici podrže u našoj borbi i pridruže se našem timu.

Bliže se i sportske igre u Tesliću, koje su na neki način već postale tradicija sindikata, koliko i ove igre mogu doprinijeti jačanju sindikalnog duha?

Ove godine u Tesliću, kako je planirano od 9. do 12. septembra, održavaju se devete sportske igre za članove našeg sindikata. Prema trenutnom interesovanju, očekujemo da će ove godine na sportskim igrama učestvovati najveći broj naših koleginica i kolega. Ove godine sve pojedinačne discipline su grupisane u ekipna takmičenja i to u mješovite timove, poput stonog tenisa, šaha, plivanja, pikada, streljaštva, basketa, odbojke i fudbala. Prvi dan susreta (četvrtak) je predviđen za zabavu – žurku uz muziko uživo na bazenu uz svečano otvaranje, a nastup Baneta Mojićevića na bazenu je planiran za petak. Takođe, petak i subota su rezervisani za sportska nadmetanja gdje su, pored pomenutih disciplina, prvi put planirane discipline kao što su povlačenje konopca, kotlićijada i karaoke zabava sa vrijednim nagradama. Nakon godine iza nas, koja je obilježena epidemijom virusa korona, uvjeren sam da će ovi susreti biti upravo ono što je potrebno svima nama, u vidu druženja sa starim prijateljima, a istovremeno i prilika da se upoznaju nove kolege. Sve je to prilika da, uz vrhunsku zabavu na terenima, ali i izvan njih, jačamo naše zajedništvo i sindikalni pokret.

Exit mobile version