Site icon olovka.info

Šampinjoni – prehrambeni i zdravstveni šampioni

šampinjoni

šampinjoni

Mnogo je razloga zašto su šampinjoni na vrhu lanca kvalitetnih namirnica za ljudsku ishranu. Svega 26 kalorija na 100 gr, odličnog kvaliteta, blagog okusa, cjenovno pristupačni, sadrže vlakna, hitin i beta glukan, smanjuju holesterol u krvi, preporučljivi za dijabetičare, preporučljivi u prevenciji tumora… Treba li još nešto za konstataciju da su šampinjoni zaista nevjerovatna namirnica???!!!

Šampinjon ili plemenita pečurka je jestiva gljiva, odličnog kvaliteta iz porodice pečurki. Riječ je o gljivi koja je prirodno rasprostranjena u Evropi i Sjevernoj Americi. Raste na pašnjacima, u parkovima, uz puteve, uspijeva i na dobro pognojenom tlu, a može se vidjeti i u vrtovima. Plemenita pečurka se uzgaja širom svijeta, a u prirodi ju se može pronaći od juna do novembra.

Zbog blagog okusa i cjenovne pristupačnosti, šampinjoni su zasigurno najzastupljenije gljive u ljudskoj prehrani.

Svježi šampinjoni sadrže :

Vitamini su u šampinjonima prisutni u manjim količinama. Najviše je zastupljen vitamin C, a slijede ga vitamin B1, B2 i B6 (u tragovima) te vitamin D i provitamin A.

Šampinjoni smanjuju holesterol, dokazano dobri u prevenciji tumora dojke

Studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnula se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva, od čega 3 vrste šampinjona. Studijom je utvrđeno da su gljive (svježe ili kuhane), tokom bilo kojeg godišnjeg doba, odličan izvor prehrambenih vlakana, uključujući i hitin za koji se vjeruje da smanjuje nivo holesterola u krvi. Gljive sadrže i beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

100 grama sirovih šampinjona nalazi se svega 26 kcal. Riječ je namirnici koja je izuzetno bogata proteinima. Šampinjoni su stoga jedna od namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u prehrani, kao što su oboljeli od dijabetesa.

Međutim, osim izvrsnog ukusa, bijele gljive krase i brojni hranjivi sastojci koji gode zdravlju. Tako je najnovije istraživanje pokazalo da bijeli šampinjoni podstiču aktivnost kritičnih ćelija u imunološkom sistemu organizma.

Istraživači su dokumentovali kako šampinjoni podstiču imunološki sistem povećavajući proizvodnju proteina koji se bore s uzročnicima bolesti. Takođe, šampinjoni imaju pozitivan uticaj na ćelije imunološkog sistema klasifikovane kao dendritičke ćelije.

Te, dendritičke ćelije mogu proizvesti bijela krvna zrnca poznata kao T-zrnca koja su odlučujuća za jak i zdrav imunološki sistem. Dendritičke ćelije deaktiviraju i uništavaju mikroorganizme poput bakterija i virusa ili antigena. Štaviše, dendritičke stanice mogu igrati važnu ulogu u borbi protiv raka.

Uz to, naučnici su utvrdili da je efekt podizanja imuniteta zahvaljujući šampinjonima povezan s njihovom količinom – dakle, više gljiva – izraženiji imunološki odgovor. Stoga stručnjaci vjeruju kako je konzumacijom samo 100 grama šampinjona dnevno moguće suzbiti rast tumora dojke kod žena.

Šampinjoni se mogu koristiti sirovi, kao salata, kuhani, te uz druga lako probavljiva jela.

Exit mobile version