Site icon olovka.info

Rusija testirala novu raketu RS-28 SARMAT, Putin tvrdi da joj “nema ravne” i da može probiti svaku odbranu VIDEO

RS-28 SARMAT

Rusija je u danas objavila da je uspješno lansirala novu raketu RS-28 Sarmat za koju je rekla da može izvesti napad nuklearnim bojevim glavama, hipersoničnim brzinama, bilo gdje u svijetu i zaobići bilo koju odbranu.

Inače, NATO ovu rusku raketu veće nekoliko godina u internoj komunikaciji vodi pod nazivom SS-X-30 Satan 2.

Rusija uspješno lansirala raketu RS-28 SARMAT

Predsjednik Vladimir Putin rekao da će ovo pokazati ruskim protivnicima da moraju “razmisliti dvaput” prije nego što zaprijete njegovoj zemlji.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat u srijedu bilo njeno prvo i da će ući u ruski arsenal “nakon završetka programa testiranja”. Američki dužnosnici nisu odmah komentarisali lansiranje.

Putin je prvi put najavio da je Rusija razvila RS-28 Sarmat još 2018, ali se čini da njegova odluka da ga testira danas ima za cilj poslati grubu poruku usred rata u Ukrajini.

“Ovo uistinu jedinstveno oružje natjeraće sve koji pokušavaju ugroziti našu zemlju u žaru pomahnitale, agresivne retorike da dvaput razmisle”, rekao je Putin u kratkom televizijskom obraćanju.

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vidi kako bijeli projektil izbija iz podzemnog silosa na snježnom lansirnom mjestu u vatrenoj kugli i potom juri u nebo. Lansiranje se dogodilo na kozmodromu Plesetsk na sjeverozapadu Rusije, saopštilo je ministarstvo, i pogodilo metu na poluotoku Kamčatka na krajnjem istoku zemlje.

Putin je prikazan kako nadgleda lansiranje putem videoklinka u Kremlju i kako prima izvještaj ministra obrane Sergeja Šojgua. Putin je rekao da se Sarmat sastoji samo od komponenti ruske proizvodnje, što očiti pokušaj da se pokaže da ruska obrambena industrija nije ugrožena zapadnim ekonomskim sankcijama.

“Novi sistem ima vrhunske taktičko-tehničke karakteristike i sposoban je probiti svaku modernu proturaketnu odbranu. Nema ravnog u svijetu i neće ih imati još dugo”, rekao je Putin.

Exit mobile version