Site icon olovka.info

Rusija sprema odgovor UEFA-i: žele igrati u Aziji

fudbal rusija azija

Nakon brojnih sankcija koje je UEFA uvela nogometnim klubovima i reprezentaciji Rusije, iz Fudbalskog saveza ove zemlje odlučili su smisliti plan i napraviti odgovor.

Naime, Fudbalski savez Rusije razmatra prebacivanje iz evropske fudbalske konfederacije u azijsku. To znači da bi igrali takmičenja pod ingerencijom Azijske fudbalske konfederacije (AFC) umjesto dosadašnje Unije evropskih nogometnih federacija (UEFA).

Fudbalski savez Rusije počeo je s razmatranjem opcije pristupanja takmičenjima u Aziji jer su klubovi i reprezentacija suspendovani iz onih koja se igraju u Evropi zbog vojne agresije nad Ukrajinom.

Klubovi iz Premier lige Rusije nemaju pravo igrati u Ligi prvaka, Evropskoj ligi i Konferencijskoj ligi pa je tako Spartak Moskva izbačen iz šesnaestine finala Evropske lige. Također, reprezentaciji je oduzeta mogućnost da izbori Svjetsko prvenstvo u Kataru, a Poljska je automatski prebačena u finale baraža.

Stoga, mediji u Rusiji najavljuju da je u razmatranju uključenje u azijska takmičenja za klubove i reprezentaciju Rusije.

Umjesto Lige prvaka i Evropske lige, klubovi iz Rusije igrali bi azijsku Ligu prvaka i AFC kup koji je ekvivalent Evropskoj ligi.

Fudbalska reprezentacija Rusije igrala bi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine protiv rivala iz Azije.

Kako je gotovo cijeli dio državne teritorije u Aziji, Rusima bi bilo jednostavno putovati i u praksi se ništa ne bi promijenilo osim što bi, zbog slabijeg kvaliteta rivala, fudbalerima bilo lakše igrati protiv selekcija iz Azije.

(Klix)

Exit mobile version