Site icon olovka.info

Rus Vitalij Vivčar oborio svjetski rekord u dizanju tegova pod vodom

vitalij vivčar rekord

Ruski sportski instruktor Vitalij Vivčar postavio je novi svjetski rekord u takozvanom bench pressu pod vodom, odnosno podižući tegove od 50 kilograma dok je potpuno potopljen.

Instruktor iz ruskog Tomska uspio je ovu težinu podići 76 puta pod vodom, čime je za 14 ponavljanja premašio prethodnog rekordera Grega Wittstocka, javlja Russia Today.

“Naišao sam na ovaj Guinnessov rekord prije nekoliko godina kada sam vidio čovjeka kako diže tegove pod vodom. Tada sam pomislio da sam dovoljno sposoban da to i sam uradim. Imam iskustva, pobijedio sam na evropskom klupskom turniru u bench pressu u ruskom stilu. Međutim, amater sam u ronjenju, ali sam se prijavio da postavim novi rekord”, rekao je Vivčar.

Ruskom sportisti su bila potrebna dva mjeseca da se pripremi za pokušaj obaranja rekorda, što je i uspio 13. augusta na jezeru Lebyazhye kod Tomska.

Vivčar je rekao da je uspijevao zadržati dah duže od tri minute dok je trenirao za pokušaj obaranja rekorda.

“Zaista sam bio zabrinut jer je voda postala hladna i prljava zbog lošeg vremena. Šta više, bio sam stvarno nervozan prije postavljanja rekorda. Puls mi je bio veći od 108 otkucaja u minuti. Dugo mi je trebalo da se smirim”, dodao je sportista.

Njegov rekord službeno su priznali nezavisni posmatrači koji su bili svjedoci izvanrednog Vivčarevog nastupa.

Exit mobile version