Site icon olovka.info

“RIJEŠIĆEMO PROBLEM MIGRANATA IZ PAKISTANA” Cikotić objašnjava šta znači sporazum s Islamabadom

migranti pakistan

Problem pakistanskih državljana koji nezakonito ulaze u BiH uskoro bi mogao biti riješen, ali to automatski ne znači da će time biti riješena i migrantska kriza.

Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić nedavno je otkrio da su dvije države dogovorile sporazum kojim će svi Pakistanci, koji su nezakonito došli u BiH, biti vraćeni u zemlju porijekla.

Pakistan je dužan da ih prihvati, čime će se omogućiti bolja kontrola migrantske krize – rekao je Forić.

On je dodao da je sporazum već trebao biti potpisan, ali je posjeta delegacije BiH Pakistanu otkazana zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Forić je izrazio očekivanje da će sporazum biti potpisan početkom novembra, te da više neće biti odgađanja.

Procedura

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić pojašnjava za Srpskainfo da će ovaj sporazum zaustaviti talas dolazaka migranata iz Pakistana, ali ne i iz drugih zemalja.

Selmo Cikotić / FOTO: N1/SCREENSHOT

Ovo u praksi znači da kada migrant iz Pakistana uđe u BiH, mi ga moramo držati pod kontrolom, a onda u komunikaciji s vlastima te države, uz posredstvo ambasade, potvrditi njegov identitet te dogovoriti detalje njegovog povratka. Nećemo vraćati jednog po jednog migranta, već će to ići u grupama – objasnio je Cikotić.

Ističe da će se na ovaj način riješiti dio problema, ali da treba imati u vidu da u BiH ne dolaze samo državljani Pakistana, već i brojnih drugih zemalja.

Cikotić kaže da je upitno da li će i druge države prihvatiti da potpišu isti sporazum.

– Pakistan jeste država iz koje imamo najviše migranata i zato ćemo prvi sporazum potpisati s vlastima te zemlje. I drugim država smo ponudili isti sporazum, ali oni za sada odbijaju da ga prihvate – naveo je Cikotić.

Praksa

Dodaje da ostaje da se vidi kako će se navedeni sporazum poštovati u praksi i kako će se on sprovoditi. Cikotić podsjeća da problem migrantske krize nije od juče i da se samim tim ne može ni riješiti preko noći.

On kaže da su institucije BiH do sada preduzele čitav niz mjera kako bi se problem počeo rješavati.

– Za početak smo pojačali kontrolu granice i operativni rad protiv svih onih koji učestvuju u švercu migranata. Time smo značajno smanjili njihov ulazak u BiH. Pored toga, pojačali smo saradnju sa susjednim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vidjećemo na kraju koliko će sve ove mjere dovesti do smanjenja broja migranata u BiH – poručio je Cikotić.

(Srpskainfo)

Exit mobile version