Site icon olovka.info

Rigorozan Zakon o sprečavanju sukoba interesa – odnosi se i na članove porodice funkcionera VIDEO

Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH

Јoš jedan uslov za otpočinjanje pristupnih pregovara sa EU je ispunjen. To je usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Zakon koji je u skladu sa evropskim standardima je rigorozan, a u pojedinim članovima i stroži. Ono što je važno jeste da se neće odnositi samo na nosioce javnih funkcija na nivou BiH, nego i na članove njihove uže porodice.

Mito, korupcija, pogodovanje rodbini ili bliskim saradnicima, sve se to osnovano ili bez osnova vezuje uz pojedine političare. Usvajanjem Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, to bi moglo postati prošlost. Predviđena kazna za nepoštovanje Zakona iznosi do 20.000 KM, ali donosi i druga ograničenja.

– Zakon predviđa da godinu dana nakon isteka mandata ne smiješ imati nikakav pravni posao, ugovor, korist sa institucijama gdje si radio, ali ni sa onim pravnim licima koja su imala ugovore ili korist od tvoje institucije dok si ti bio na čelu te institucije – navodi ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza.

Zakonom su obuhvaćeni ne samo nosioci javnih funkcija, nego i njihovi bliski srodnici i povezana lica. Za sprovođenje Zakona, Parlamentarna skupština će uspostaviti Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama na nivou BiH, sa sjedištem u Istočnom Sarajevu.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić rekla je da je ovaj zakon rigorozan za izabrane funkcionere.

– Moraće da se opredijele da li će biti političari, profesionalno se time baviti i njihovi članovi porodice šta će raditi. Zakon predviđa apsolutno rigorozne i striktne mjere prema kojima ne možete da budete nosilac određene funkcije i da sarađujete sa vlašću, odnosno da provodite određene projekte, tendere ili kako god – navodi Vulićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić kaže da je u potpunosti obezbijeđen mehanizam nepristrasnosti.

– Ono što je jako bitno je da članovi komisije ne mogu biti iz reda političkih elita, političara, izabranih zvaničnika. To moraju biti profesionalci, državni službenici i njihov mandat traje pet godina. Dakle, obuhvata dva izborna ciklusa da bi se upravo spriječile manipulacije, ucitaj, političke osvete i slično – kaže Špirić.

Iz opozicionog PDP-a manu u Zakonu pronalaze u kaznenoj politici.

– Ako sve ostane samo na novčanim kaznama, bez oduzimanja mandata i zatvorske kazne ako ne radite u skadu sa Zakonom, onda ništa nismo napravili- kaže poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Branislav Borenović.

Borenović kaže da je usvajanjem Zakona prenesena nadležnost sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH. Iz SNSD-a ga demantuju.

– Čuli smo od predstavnika opozicije iz Republike Srpske da je Republika Srpska u lošoj poziciji. A onda smo čuli od predstavnika iz Sarajeva da su rekli da su ovdje očigledno trijumfovali oni koji preferiraju, kako su oni rekli, entitete iznad države, odnosno iznad BiH – kaže Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

Sa prethodno usvojenim Zakonom o sprečavanju pranja novca ovo će bez sumnje povećati transparentnost i doprinijeti u značajnoj mjeri suzbijanju korupcije.

– Ovo je ozbiljan iskorak u smislu transparentnosti provjere imovinskog stanja izabranih i imenovanih – rekao je Kemal Ademović,  predsjedavjući Doma naroda PS BiH.

Usvajanjem Zakona načinjen je još jedan korak ka dobijanju zelenog svjetla iz Brisela za otpočinjanje pristupnih pregovora. Međutim, dobili ga ili ne, važno je da BiH ima ovakav zakon. Ne zbog briselskih činovnika, nego naroda koji ovdje živi.

/RTRS/

Exit mobile version