Site icon olovka.info

Rekonstrukcije dojke moguće su i pri operaciji karcinoma: Svjetski trend dostupan i u BiH

rekonstrukcija dojke

Rak dojke je najzastupljeniji oblik karcinoma kod žena u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini. Međutim, dok onkolozi vode najveću bitku s hirurškim liječenjem, radioterapijom i kemoterapijom, estetski hirurzi najbolje znaju koliko je odstranjenje dojke emotivni šok za ženu.

Ipak, u primarnom tretmanu raka dojke u BiH rijetko se radi i rekonstrukcija dojke, što je u svijetu već trend. Naime, rekonstrukciju dojke moguće je izvršiti na više načina s obzirom na konstituciju pacijentice, životni stil, kao i njene želje. To uključuje i rekonstrukciju dojke pri samoj operaciji odstranjenja, pojašnjavaju nam estetski hirurzi.

“Nakon odstranjenja dojke ostaje defekt. Ovaj defekt je za ženu kako estetski tako i emocionalni nedostatak. Nošenje različitih vrsta grudnih umetaka ne predstavlja adekvatnu zamjenu za ženu”, govori nam specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije te suosnivač Centra Naša mala klinika prim. dr Alemko Čvorak.

U svijetu estetske hirurgije danas se primjenjuje nekoliko načina rekonstrukcije dojke. Jedan od njih je rekonstrukcija dojke implantatima i ekspander implantatima, koji ujedno vrijedi i za najjednostavniji način.

Ovaj oblik rekonstrukcije dojke radi se uz pomoć silikonskih implantata koji se postavljaju ispod pektoralnog mišića. U zavisnosti od indikacije operativni tretman moguće je izvršiti pomoću više vrsta implantata.

Drugi način je rekonstrukcija dojke pomoću mišićnog režnja. Kako nam pojašnjava prim. dr Čvorak, ovaj oblik rekonstrukcije radi se vezanim mišićnim režnjem u kombinaciji ili bez trajnog silikonskog implantata. Prednosti ove operacije su kraće trajanje u odnosu na slobodne mikrovaskularne režnjeve, adekvatan pokrov za implantat i jednostavnija simetrizacija dojki.

Još jedan od načina je i rekonstrukcija dojke slobodnim mišićnim režnjem DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap). Ovom metodom se dojka rekonstruira slobodim režnjem tkiva stomaka, a mišić gotovo u cijelosti sačuva, zbog čega je ovo jedna od najzahtjevnijih rekonstrukcija koja se radi uz pomoć mikrohirurških tehnika.

“U ovom slučaju dojka se formira od tkiva trbušne stjenke, koje se koristi kao slobodni mišićni režanj, a uz to dobijate besplatnu operaciju zatezanja stomaka. Prednosti ove metode jesu da se za rekonstrukciju koristi vlastito tkivo te nije potrebno upotrebljavati implantate. Nedostaci su pak težina izvođenja operacije, kao i njena dužina, moguće propadanje tkiva, kao i sužen izbor pacijentica, s obzirom na njihovu nedovoljnu ili prekomjernu težinu”, pojasnio nam je prim. dr Čvorak.

Vrijedi napomenuti da je provjera općeg zdravstvenog stanja pacijentica prioritet prije svake rekonstrukcije dojke. Iz Naše male klinike govore nam kako je poželjno da pacijentice prestanu pušiti, ukoliko konzumiraju duhanske proizvode, kao i da obustave uzimanje lijekova i drugih sredstava koja utječu na koagulaciju krvi.

Svi operativni zahvati rade se u općoj endotrehealnoj anesteziji, a zavisno od odabrane metode rekonstrukcije operativni zahvat traje od 90 do 300 minuta.

Exit mobile version